Foto: LETA
Piepildoties brīdinājumam par otrdien, 14. decembrī, gaidāmo atkalu, iedzīvotāji sociālajos medijos steidz pukoties un dalīties ar bildēm un stāstiem par to, cik bīstamas un slidenas ir Rīgas ielas. Galvaspilsētas izpilddirektora padomnieks Kristaps Kauliņš portālam "Delfi" gan saka, ka ceļu uzturētāji šobrīd strādā "uz pilnu jaudu", proti, visi resursi, kas ir pieejami, lai ceļi un ietves būtu mazāk slidenas, šobrīd tiek izmantoti.

"Delfi" jau rakstīja, ka Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis dzelteno brīdinājumu par otrdien gaidāmo sasalstošo lietu – atkalu, kas uz ceļiem, vadiem, koku zariem, kā arī citām virsmām veidos stipru apledojumu. Lidosta "Rīga" brīdinājusi, ka skrejceļš strauji apledo, tāpēc iespējama reisu kavēšanās.

Rīgas dārzi un parki "Facebook" paziņojumā norādījuši, ka saistībā ar atkalas apstākļiem Rīgas parku ceļi otrdien apstrādāti ar traktori skrāpi, ledū "izdzenot" rises, kā arī tie nokaisīti ar smiltīm.

Savukārt uz tiltiem, kas atrodas parkos, traktori nevar braukt virsū, tamdēļ tie tikai nokaisīti ar smiltīm. Lai samazinātu iespēju paslīdēt, departaments uzsācis parku ceļu un tiltu kaisīšanu ar granīta šķembām.

Kauliņš teica, ka "tas, kas vēl nebija notīrīts līdz galam, tiek kaisīts ar prestlīdes materiālu – sāls un smilts maisījumu". Viņš paskaidroja, ka smilts nodrošina, ka ietve neslīd, savukārt sāls palīdz ledu atkausēt.

Kā "Delfi" sacīja ceļu uzturētāju – pilnsabiedrības "Daugavas labā krasta uzturētājs" un Pilnsabiedrības "Daugavas kreisā krasta uzturētājs"–, pārstāve Agate Boka, uzturētāji šobrīd preventīvi veic ielu apstrādi ar pretslīdes materiālu, kura sastāvā ir mitrināta sāls.

"Vienlaikus tiek veikti papildu tehnikas sagatavošanas darbi, iekrauts sāls, un tuvākajā laikā uz ielām strādās visi kaisītāji, kopā veidojot 47 vienības. Savukārt traktori ar lāpstām un autogreideri šobrīd ir novirzīti uz 3. kategorijas ielām, lai tās attīrītu no sniega un ledus," norādīja Boka. Trešās kategorijas ielas ir mazākas nozīmes, rajona ielas.

Rīgas Domes Satiksmes departamenta sabiedrisko attiecību pārstāve Lelde Rudzika portālam "Delfi" sacīja, ka ietves pašlaik ir slidenākas nekā brauktuves, "tomēr uzturētāji ir uzsākuši pastiprinātus kaisīšanas darbus pirmās un otrās kategorijas ielās".

Pirmās kategorijas ielas ir tās, kurās kursē sabiedriskais transports un ir veloinfrastruktūra, savukārt otrās kategorijas ielas nozīmē, ka tajās ir augsta satiksmes intensitāte.

Uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) pārstāve Baiba Bartaševica portālam "Delfi" atzina, ka būtisku sabiedriskā transporta kavējumu šobrīd nav, taču viņa aicina cilvēkus aktuālajai informācijai sekot RS sociālo mediju profilos.

Neskatoties uz atbildīgo dienestu darbu, lai mazinātu bīstamību uz ceļa un ietvēm, Kauliņš aicina iedzīvotājus būt ļoti piesardzīgiem, jo laikapstākļi ir mainīgi.

"Lietus vēl līst, tas uzreiz piesalst. Tādā gadījumā arī svaigi kaisīta iela var uzreiz īsā periodā kļūt slidena. Jābūt ļoti uzmanīgiem, savukārt uzturētāji veiks papildu kaisīšanu atkarībā no tā, kādi būs laikapstākļi," teica izpilddirektora padomnieks.

Tikmēr Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē otrdienas pēcpusdienā informēja, ka Rīgas pašvaldība palīdzēs namu īpašniekiem ar pretslīdes materiāliem nokaisīt Rīgas centra ietves.

Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes tehnikas vienības otrdienas vakarā devušās talkā Rīgas namu īpašniekiem kaisīt centra ietves. Ietvju kaisīšana notiks Čaka, Valdemāra, Brīvības, Barona un Tērbatas ielu rajonā, posmā VecrīgaVEF tilts. Iespēju robežās tiks veikta ietvju kaisīšana arī iepriekš minētā posma paralēlo ielu ietvēs.

Pašvaldībā atgādina, ka, saistībā ar meteorologu prognozēm, šodien, kā arī trešdien un ceturtdien, Rīgā gaidāms sasalstošs lietus un atkala. Uz ceļiem un trotuāriem veidosies ļoti stiprs apledojums.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" sacīja, ka decembrī vidēji 10 cilvēki dienā nonāk slimnīcā saistībā ar traumām, kuras guvuši slidenās ielās.

Savukārt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš portālam "Delfi" sacīja, ka cilvēku skaits, kuri vēršas pēc palīdzības slimnīcā laikā, kad ir slidenas ietves, ir stipri pieaudzis.

"Ja mums ikdienā, kad laiks nav slidens, ambulatorie pacienti ir apmēram kādi 50 vai 60, tad šobrīd ir vairāk nekā simts pacientu," skaidroja Zariņš. Galvenās traumas ir nemainīgas katru gadu – spieķa kaula lūzums pie plauktas locītavas, pleca kaula lūzums un augšstilba kaula kakliņa lūzums, kā arī potītes lūzums, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!