Foto: LETA

Piektdien, 11. februārī, līdz ar tiesneša pilnvaru termiņa beigšanos amatu Satversmes tiesā (ST) atstāja Sanita Osipova un tiesneses amatā pēc zvēresta došanas stājās Irēna Kucina.

Kā liecina ST mājas lapā internetā pieejamā informācija, Osipova ST tiesneša amatā stājās 2011. gada 17. augustā.

No 2017. gada 16. maija viņa bija ST priekšsēdētājas vietniece, savukārt 2020. gada 14. oktobrī tika ievēlēta par ST priekšsēdētāju. Atbilstoši ST likuma 11. panta trešajai daļai Osipovas kā tiesneses pilnvaras bija pagarinātas līdz brīdim, kad Saeima viņas vietā apstiprinās citu tiesnesi, un tas būs devis tiesneša zvērestu.

Līdz jaunā ST priekšsēdētāja ievēlēšanai amata pienākumus pildīs priekšsēdētājas vietnieks Aldis Laviņš.

Kucina tika apstiprināta ST tiesneša amatā 2021. gada 9. decembrī un amatā stājās pēc zvēresta (svinīgā solījuma) došanas piektdien Rīgas pilī. Tiesneses zvērestu pieņēma Valsts prezidents Egils Levits, klātesot ST tiesnešiem, informē ST.

Atbilstoši likumam "Par tiesu varu" tiesnesis, stājoties amatā, zvēr būt godīgs un taisnīgs, uzticīgs Latvijas Republikai, vienmēr censties noskaidrot patiesību, nekad nenodot to, tiesu spriest stingrā saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi un likumiem.

Kucina 2007. gadā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē ieguvusi maģistra grādu tiesību zinātnē, savukārt 2011. gadā – tiesību doktora zinātnisko grādu.

2016. gadā viņa tika ievēlēta par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Irēna Kucina ir Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietniece, Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja, kā arī Valsts prezidenta padomniece tiesiskuma un Eiropas Savienības tiesību jautājumos.

"Delfi" jau rakstīja, ka 8. februārī Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja parlamenta lēmumprojektu par Osipovas apstiprināšanu Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatā.

Kā informēja AT, pēc senatores Mārītes Zāģeres aiziešanas pensijā 15. septembrī Senāta Civillietu departamentā radās vakanta tiesneša amata vieta.

Saskaņā ar Tieslietu padomes apstiprināto AT tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību par senatora amata vakanci tiesa informēja bijušos Satversmes, starptautisko un pārnacionālo tiesu tiesnešus.

AT saņēmusi Osipovas pieteikumu, un viņa tika uzklausīta Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulcē, kas nolēma kandidāti virzīt tālākai apstiprināšanai senatores amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!