Foto: LETA

Ap 20 cilvēku sestdien pulcējušies Doma laukumā, lai protestētu pret plāniem izvietot Latvijā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs nonākušos bēgļus.

Pasākumu organizējusi biedrība "Antiglobālisti". Dalībniekiem rokās ir liels plakāts ar biedrības nosaukumu, kā arī plakāts ar uzrakstu "Nepieļausim masu imigrāciju! Nepieļausim ES diktātu! Šī ir mūsu zeme! Šī ir mūsu valsts! Un mēs paši lemsim - kas un kā notiks mūsu teritorijā! Nestāvi malā - pievienojies Antiglobālistiem!".

Tāpat aktīvistiem rokās ir vēl viens plakāts, kas pauž "NĒ imigrantiem! NĒ jaunajam civilokupantu vilnim! Tauta, neguli! Mēs zaudējam savu valsti! Pievienojies Antiglobālistiem - kopīgai cīņai par mūsu visu nākotni!".

Piketētāji izveidojuši arī nelielu skatuvi, kā arī sagatavojuši skaņu pastiprinošas ierīces. Vienam no dalībniekiem līdzi arī akordeons.

Aktīvisti uzrunāja klātesošos, sākot spēlēt un dziedāt tautasdziesmu "Upe nesa ozoliņu".

Pēc muzikālā priekšnesuma klātesošos uzrunāja biedrības priekšsēdētājs Andris Orols, kurš imigrantus nicinoši sauca par nēģeriem un čurkām.

"Mēs esam kategoriski pret masveida imigrāciju, ES ar likuma spēku to mēģina uzspiest. Drīz sabrauks mums te (..) imigrantu tūkstoši. Ko viņi te darīs - liela daļa ne angliski, ne krieviski nerunā. Kas viņus uzturēs? Mēs? Mēs neesam ar mieru!" pauda Orols.

Viņš arī apgalvoja, ka imigrantiem līdzi nāks arī ģimenes un draugi, līdz ar to viņu skaits Latvijā ar katru gadu palielināsies. Būšot vieta islāma izplatībai un ar laiku šie "svešie iekarotāji" sākšot diktēt paši savus noteikumus.

"Latvijas Satversme nosaka, ka Latvija ir neatkarīga, suverēna valsts - šo neatkarību mēs zaudējam ar katru gadu. Lielākajā daļā gadījumu mēs varam iet ar šo papīru pēcpusi noslaucīt," izteicās Orols.

Tāpat aktīvists pieminēja arī gaidāmo Eiropraidu, sakot, ka latviešiem, redz, šādi toleranci mācīs. "Tā vīrieši kļūst par lupatām!" pauda Orols.

Turpinājumā izskanēja vēl vairākas tautasdziesmas un aktīvistu uzrunas, kurās tika pausts, cik ļoti Latvijā tiek ierobežotas cilvēktiesības un vārda brīvība.

Doma laukumā notiek arī tirgus, kur tiek pārdoti dažādi suvenīri. Piketu ar interesi novēro ārzemju tūristi, mēģinot izprast tā mērķi.

Jau vēstīts, ka Eiropas Komisija ir pieņēmusi pirmos priekšlikumus visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, norādot, ka Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi. Kā liecina EK paziņojums, Latvijai no Itālijas būtu jāuzņem 310 bēgļi, bet no Grieķijas - 207. Tāpat Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm.

Latvijā ir viens patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs - "Mucenieki", kura kapacitāte, nodrošinot adekvātus sadzīves apstākļus, ir 100 personas, bet ārkārtas situācijā varētu izmitināt līdz 200 personām.

Kopš 1998.gada, kad Latvijā tika izveidota patvēruma sistēma, starptautisko aizsardzību Latvijā ir lūgusi 1531 persona. Bēgļa statuss piešķirts kopumā 65 personām, savukārt alternatīvās aizsardzības statuss - 127 personām, liecina IeM dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!