Foto: LETA

Tieslietu padome ir svarīgs elements, lai kontrolētu un uzlabotu tieslietu sistēmas veiktspēju, un tai ir izšķiroša loma, lai veiktu zināmas korekcijas sistēmā, šodienas svinīgajā sēdē par godu Tieslietu padomes desmit gadu jubilejai savā uzrunā sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits pauda, ka runas par Tieslietu padomes izveidošanu sākās jau pirms 20 gadiem un pārrunas par tās izveidošanu ilga desmit gadus. Prezidents uzsvēra, ka Tieslietu padomei ir būtiska loma tiesu varas budžeta saskaņošanā, tiesnešu personālpolitikā, ka arī tieslietu sistēmas veiktspējas novērtēšanā un uzlabošanā.

Valsts pirmā persona norādīja, ka Tieslietu padome palīdz novērst tā saukto brāķi sistēmā un attiecībā uz tiesu varu šis kontrolieris ir tieši Tieslietu padome.

Prezidents minēja, ka pēc viņa ierosinājuma kopā ar Tieslietu ministriju (TM) tiks izveidota Noziedzības novēršanas padome, kuras izveidošanā piedalīsies arī Tieslietu padome.

Runājot par tiesnešu mācību centru izveidi, prezidents pauda cerību, ka tas tiks izveidots pēc iespējas ātrāk un kā variantu piedāvāja prokuroru un tiesnešu akadēmijas izveidi. Prezidents minēja, ka semināri un lekcijas cels tiesu varas kvalitāti un efektivitāti.

Iepriekš jau vēstīts, ka pirmdien norisinās svinīgā sēde par godu Tieslietu padomes desmit gadu jubilejai. Svinīgajā sēdē piedalās prezidents Levits, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kā arī citi Tieslietu padomes darbinieki.

Tieslietu padome ir koleģiāla institūcija, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tieslietu padomes izveidošanas mērķis ir līdzsvarot attiecības starp izpildvaru, tiesu varu un likumdevēja varu, nosakot tai nozīmīgu lomu jautājumos, kas skar tiesu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!