Miķeļdienā Rīgas Doma tornī atgriezies apzeltītais gailis, kas mēnesi pavadīja uz zemes, lai restauratori attīrītu tā virsmu, novērstu bojājumus un pārklātu ar zeltījumu.

"Gailis ir modrības un uzticības simbols," svinīgajā ceremonijā norādīja Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Gailis ir atgādinājums cilvēkiem būt ne tikai modriem, bet arī uzticīgiem. "Tādas mūžīgas vērtības laiku pa laikam mēdz atjaunot," norādīja Vanags. "Mums baznīcā arī ir kristību solījuma atjaunošana Lieldienās, ordinācijas solījumu atjaunošana."

Kā skaidroja Vanags, kādreiz Gailis baznīcas tornī bijis vēja rādītājs, arī tagad tas grozīsies ap savu asi, taču nevis, lai noteikta vēja virzienu, bet gan lai vējš gaili nesalauztu. Kā skaidroja Vanags, leģenda vēsta, ka senos laikos iepriekšējam gailim viena puse bija apzeltīta, otra melna. Kad gailis pilsētai raidījis zeltīto pusi, vējš pūtis no labvēlīgas puses, tad kuģi varēja ienākt Daugavā un notika tirdzniecība. Tad, kad bija pretvējš, tad nekas nevarēja notikt un pret pilsētu bija pavērsts melnais gaiļa sāns.

"Šim gailim abi sāni ir apzeltīti spoži. Tas ir tā kā novēlējums, lai kādi vēji pūš, lai Rīga vai Latvija dzīvo pārticīgi un drošībā," vēlēja arhibīskaps.

Svinīgajā ceremonijā atjaunotajā lodē tika ievietota laika kapsula, kurā atradās Rīgas Doma un būvnieku vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viena lata sudraba jubilejas monēta "Rīgas Doms", ko Latvijas Banka 2011. gadā laida klajā, lai atzīmētu 800 gadu kopš likts pamatakmens Rīgas Domam. Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš skaidroja, ka monēta ar Rīgas Domu likusies piemērotāka nekā viena lata monēta ar gaili.

Pirms mēneša, kad no torņa nocēla gaili un lodi, lodē atrada kapsulu ar vēstījumu un vienu padomju rubli. Vēstījums datēts ar 1985. gadu, kad Rīgas Doma torņa lode tika restaurēta pēdējo reizi.

Rīgas Doma torņa gaiļa atjaunošanu finansēja būvniecības kompānija "Arčers", kas no 2014. gada decembra veic torņa nostiprināšanas un restaurācijas darbus. Savukārt gaiļa un lodes restaurāciju un zeltījuma atjaunošanu veica AS "Būvuzņēmums Restaurators". Atjaunošanas darbos piedalījās arī uzņēmuma meistars Pēteris Koroļs, viens no speciālistiem, kurš 1985. gadā izgatavoja šobrīd Rīgas Doma torņa smailē esošo gaili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!