Foto: DELFI
No nākamā gada Latvijas karavīri un zemessargi sāks saņemt jaunus kaujas formastērpus ar unikālu īpaši Latvijas armijai izstrādātu maskēšanās rakstu "MultiLATPAT", portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

"MultiLATPAT" rakstā dominē brūna, zaļa un haki krāsa. Tas nodrošinās karavīriem vizuālo maskēšanu gan Latvijā, gan arī tajos operāciju reģionos, kur būs nepieciešams izmantot formastērpu ar šīm dominējošajām krāsām.

Eksperimenti un patents

Foto: DELFI

Darbs pie "MultiLATPAT" izveides sākts jau 2011. gadā. Būtībā tas ir līdz šim Latvijas armijā izmantotais "LATPAT" raksts, kuram pie gaiši pelēkās (15%), tumši pelēkās (15%) un brūnās krāsas (25%) kvadrātiņiem pievienoti haki (22%) un zaļas krāsas (23%) pikseļi, kuru izmērs nav mainījies.

Raksta radīšana bija ilgstošs un sarežģīts process, preses konferencē pirmdien uzsvēra Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Pirmajā posmā noticis pasīvais eksperiments, ar izslēgšanas metodi piemeklējot labāko rakstu. Otrajā posmā formastērpa iespējamā izmantošanas lauka izpēte – te apskatītas Latvijas, Polijas. Zviedrijas, Mali, Afganistānas, Izraēlas un Malaizijas vides raksturīgās īpašības.

Foto: "LATPAT" raksts

Foto: DELFI

Pēc tam sākta formastērpa lauka izpēte minētajos reģionos, iegūto datu analīze un apstrāde, un apdrukas koriģēšana, preses konferencē skaidroja Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta priekšnieks pulkvedis Vilis Bauska. Rezultātā iegūta 70 – 80% atbilstība videi, precizē pulkvedis.

Būtiski, ka "MultiLATPAT" raksts tiek patentēts, lai iegūtu tam tiesisko aizsardzību, norāda Bauska. Tas nozīmē, ka šāds maskēšanās apģērba raksts ir ekskluzīvs Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un nav iespējama legāla tā nonākšana tirdzniecībā.

Ugunsdrošie audumi un uzlabojumi

Neskaitot jauno "MultiLATPAT" rakstu, Latvijas armijas formastērpi tagad ir uzlaboti, ņemot vērā karavīru ieteikumus un pieredzi. Piemēram, lielākas kļuvušas stilbu kabatas biskēm, tajās izveidoti atsevišķi nodalījumi, bet aizdare kļuvusi platāka un līdzās lipeklim papildināta ar pogām, lai novērstu mantu izkrišanu, stāsta Bauska.

Foto: Pulkvedis Vilis Bauska

Foto: DELFI

Bikšu priekša pogu vietā ieguvusi rāvējslēdzēju, bet ceļu sargi tagad ievietojami no iekšpuses, nevis ārpuses. Mainīta arī stakles daļa – iepriekš no karavīriem bieži saņemtas sūdzības par bikšu plīšanu šajā vietā.

Jaunie formastērpi tiek ražoti uz trīs dažādiem audumiem – parastā un diviem dažāda līmeņa ugunsnoturīgiem audumiem. Ugunsnoturīgā auduma formas tiks izsniegtas starptautisko operāciju dalībniekiem, bet speciālo uzdevumu vienībām – formas no auduma ar vēl augstāka līmeņa ugunsnoturību.

Šādi audumi par 26% samazina apdeguma iespējamību, skaidro Bauska.

Ziemai līdzšinējais – vasarai "MultiLATPAT"

Jaunā raksta formastērpi nenomaina līdzšinējo, kopš 2007. gada izmantoto "LATPAT" raksta formu, – tās turpina pastāvēt līdzās, dodot plašāku iespēju izvēlēties apkārtējai videi, gadalaikam un uzdevumam piemērotāko apģērbu.

Foto: DELFI

"Iespēja izvēlēties gadalaikam vai operācijas rajonam un uzdevumam piemērotāko kaujas formas tērpa maskēšanās rakstu, padarīs karavīru un vienību daudz aizsargātāku kaujas apstākļos," uzsvērts ministrijas paziņojumā.

"LATPAT" formastērps tiks izmantots ziemā, bet jaunais "MultiLATPAT" – vasarā. Ar jaunā raksta apdruku tiks izgatavotas arī uzkabes, ķiveru pārvalki, lietus apģērbs un cits ekipējums.

Jaunos formastērpus, kuru ražošana jau ir sākta, karavīri sāks saņemt 2016. gada janvārī. Primāri paredzēts apgādāt profesionālā dienesta karavīrus un Zemessardzes Augstas gatavības rotas.

Foto: DELFI

Visus karavīrus un zemessargus ar uzlabotām "LATPAT" un "MultiLATPAT" formām paredzēts nodrošināt līdz 2018. gadam, norāda ministrija.

Līdz 2016. gada beigām plānots izgatavot 19 750 "MultiLATPAT" komplektus, no kuriem 7247 paredzēti Zemessardzei.

Viena "MultiLATPAT" formastērpa izgatavošana izmaksā vidēji 160 eiro, kamēr līdzšinējai "LATPAT" formai tie bija 130 eiro. Cena ir pieaugusi tikai inflācijas un valūtas kursu svārstību rezultātā, apgalvo pulkvedis Bauska.

Formastērpus šūdina Latvijā – uzņēmumā "SRC Brasa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!