Foto: Reuters/Scanpix/LETA

15. jūnijā uz universālveikala "Stockmann" jumta izvietotas septiņas bišu saimes un tiek plānots, ka sezonas beigās bites būs ievākušas ap 350 kilogramiem medus, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Laima Šeniņa.

Universālveikala "Stockmann" vadītāja Dace Goldmane norāda, ka urbānā biškopība nav modes lieta. "Tas ir viens no zaļās domāšanas indikatoriem, veids, kā vēl vairāk ļaujam dabai "ienākt" pilsētā un pilsētai - dabā, un tā to uztver arī universālveikala kolektīvs. Rūpes par kvalitatīvu un veselīgu vidi sasaucas ar ilgtspējas risinājumiem, kurus "Stockmann" aktīvi ievieš sabiedrības ikdienas dzīvē," skaidro Goldmane.

Bišu stropi būs izvietoti uz veikala jumta, iepretim piektā stāva darbinieku birojam. Bites aprūpēs to saimnieks biškopis Arturs Balandiņš un Jānis Šnikvalds.

Līdz šim biškopībā nav novērtēts pilsētas potenciāls kaut zināms, ka pilsētvide ir brīva no intensīvajā lauksaimniecībā izmantoto pesticīdu atliekvielām. Pilsētā ir arī mazākas temperatūras svārstības, kas tīk bitēm.

Kā uzsver Šnikvalds, bites apputeksnē vienu trešo daļu no augļiem un dārzeņiem, ko cilvēks lieto uzturā. "Bite ir kā mazs indikators, neatņemams liecinieks norisēm dabā, dodot iespēju augiem augļoties un vairoties. Rīgas dārzi un parki bitēm ir kļuvuši par tādām kā zaļajām oāzēm, no kurām apmaiņā iegūt pārsteidzoši liela daudzuma nektāra, kuru vēlāk stropā tās nogatavina par augstākās kvalitātes medu," skaidro Šnikvalds.

"Stockmann" pārstāve arī norāda, ka ilgtspējas programmas ietvaros no 29. maija universālveikala 1. stāvā sāka darboties bezmaksas dzeramā ūdens uzpildes punkts. Tas ļauj nodrošināt ūdens nepieciešamību, kas kļūst īpaši aktuāla vasaras mēnešos, kā arī klientiem izvairīties no lieku plastmasas pudeļu iegādes, tā samazinot plastmasas atkritumu daudzumu. Realizējot ilgtspējas programmu, "Stockmann" pārtraucis arī plastikāta trauku tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!