Foto: F64
Pieminot 1991.gada janvāra barikādes, pie ugunskura Zaķusalā pulcējas vairāki simti dažāda gadagājuma cilvēku.

Cilvēki ir pulcējušies ap ugunskuru un vienojas dziesmās un sarunās.

Zaķusalā plīvo gan Latvijas, gan Lietuvas karogi, tādējādi atgādinot arī par traģiskajiem 1991.gada janvāra notikumiem Viļņā.

Pasākuma laikā svinīgo zvērestu nodeva arī jaunsargi, tāpat tika apbalvoti barikāžu rekonstrukcijas spēles dalībnieki.

"Barikāžu laiks 1991.gadā bija apliecinājums mūsu drosmei un dzimtenes mīlestībai. Tas ir pierādījums, ka latvieši svarīgos brīžos var būt vienoti," sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš uzsvēra, ka barikāžu laikā, tāpat kā pirms simts gadiem dibinot latviešu strēlnieku bataljonu, un arī brīvības cīņu laikā mūsu tautas galvenais ierocis bija vēlme būt brīvai. "Tam ir jābūt mūsu vadmotīvam uz laiku laikiem," sacīja Vējonis.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube pauda gandarījumu par to, ka barikāžu piemiņas pasākumos katru gadu ar vien vairāk piedalās jaunieši. Viņš gan piebilda, ka ar katru gadu sarūkot pašu barikāžu dalībnieku skaits, kuri apmeklē pasākumus. "Taču jaunie ir garants neatkarības un valstiskuma sargāšanā," sacīja Graube.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt Iekšlietu ministrijas ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Kā ziņots, barikāžu atceres pasākumi Rīgā notiks līdz 20.janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!