Foto: Publicitātes foto

Sestdien Valkā, Lugažu laukumā, atklāja pieminekli pirmajam Latvijas Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim, portālu "Delfi" informē Valkas novada dome.

Kārļa Ulmaņa krūšutēls ir veidots pēc Kārļa Zāles 1937. gadā veidotā Kārļa Ulmaņa krūšutēla meta, ko pasūtīja Latvijas Valsts universitāte.

2,5 m augstais krūšutēls veidots no Somijas granīta, postaments ir no Latvijas granīta.

Atklāšanā piedalījās arī eksprezidenti Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers, uzrunas teica ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis. Uz svinīgo pasākumu ieradās NBS Goda sardze un NBS štāba orķestris. Spēka vārdus klātesošajiem teica Vera Gribača – Valtere.

Svinīgu uzrunu teica Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, stāstot par vēsturiskajiem notikumiem, kuri iniciējuši Kārļa Ulmaņa pieminekļa uzstādīšanas nepieciešamību tieši Valkā un tieši 15. novembrī.

"1918.gada 15.novembrī laikraksta "Līdums" telpās pēc Kārļa Ulmaņa iniciatīvas atkal sapulcējās Latvijas Zemnieku savienības centrālās padomes paplašinātā apspriede, kur nolemj, ka pēc trīs dienām, 1918.gada 18.novembrī, Rīgā, ir jānotiek publiskajam aktam – Latvijas valsts neatkarības pasludināšanai. Un šodien mēs atzīmējam jubileju šim notikumam. Arī vieta nav izvēlēta nejauši, jo, viens no šeit Lugažu laukuma parkā redzamajiem ozoliem ir Kārļa Ulmaņa stādīts. Tāpēc tā ir īstā vieta šim piemineklim," skaidroja Krauklis.

Pieminekli iesvētīja Valkas Lugažu Evaņģēliski Luterāņu draudzes mācītājs Gints Polis.

"Delfi" jau vēstīja, ka Kārļa Ulmaņa krūšutēls tapis par iedzīvotāju ziedojumiem. 2,5 tonnas smagā krūšutēla tēlniece ir Arta Dumpe un arhitekti Laimonis Šmits un Aivars Zavadskis. Darbi pie krūšutēla sākās 2010.gadā un ar pārtraukumiem ilga četrus gadus. Kopējās krūšutēla izgatavošanas projekta izmaksas ir 17 600 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!