Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidents Raimonds Vējonis ceturtdien savā pirmajā ārvalstu vizītē apmeklē Igauniju, kur ticies ar kaimiņvalsts prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un parlamenta spīkeri Eiki Nestoru.

Tikšanās notikusi Ilvesa rezidencē Kadriorga pilī. Nākamndēļ Vējonis dosies vizītē uz Lietuvu.

Igaunijas prezidents apsveicis Latviju ar veiksmīgo prezidentūru ES Padomē, norādot, ka viņš par to dzirdējis tikai labas atsauksmes, tādēļ aicinājis Latviju dalīties pieredzē ar Igauniju, kuras prezidentūra ir gaidāma 2018. gadā.


Amatpersonas, runājot par aktuālo ES, izklāstījušas savus redzējumus par situāciju Grieķijā un Vidusjūras reģionā saistībā ar pieaugošo bēgļu plūsmu, informēja Valsts prezidenta Preses dienestā. Runājot par Grieķiju, abi prezidenti bijuši vienisprātis, ka šobrīd būtiski sagaidīt no Grieķijas kvalitatīvu piedāvājumu tālākajai rīcībai. Savukārt saistībā ar iespējamajiem risinājumiem bēgļu problēmai, Vējonis sacīja, ka ES valstīm jābūt solidārām, tomēr tām būtu arī jāmēģina uz šīs problēmas risināšanu skatīties daudz plašāk, ieguldot bēgļu plūsmas samazināšanā.

"Pašreizējās ārējās situācijas radītās grūtības un problēmas nosaka, ka Latvijai un Igaunijai ir jāsadarbojas vēl ciešāk, jo mēs esam kaimiņi, kas saskaras ar tiem pašiem ārējiem izaicinājumiem. Šobrīd mūsu galvenais uzdevums ir mūsu militārās sadarbības stiprināšana. Tāpat Latvijai un Igaunijai jāpilnveido sadarbība kopīgā militārā iepirkuma jomā un ES ārējās robežas stiprināšanā," preses konferencē norādījis Vējonis.

Prezidenti sarunā apsprieduši arī Baltijas attiecības ar Krieviju, norādot uz kopīgām bažām par Krievijas rīcību. Tāpat amatpersonas apspriedušas Krievijas ekonomisko sankciju ietekmi uz abām valstīm. Vējonis un Ilvess bijuši vienisprātis, ka lielu valstu tirgu iekarošanā, kuros nepieciešamo preču apjoms ir ļoti liels, abu valstu uzņēmējiem būtu jādarbojas kopā – tie varētu nākt ar kopīgu piedāvājumu šādos tirgos – tādā veidā šis piedāvājums būtu ievērojami konkurētspējīgāks.

Sarunā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Valsts prezidents uzsvēris, ka parlamentārajai sadarbībai vēl ir plašas izaugsmes iespējas, aicinot abu parlamentu sadarbības grupām būt aktīvākām, savstarpēji apspriežot aktualitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!