Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Pirmdien Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā otrajā ārvalstu vizītē Lietuvā tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Valsts prezidents, pateicoties par patīkamo uzņemšanu Lietuvā, norādīja, ka šobrīd tik sarežģītajos drošības un ekonomikas apstākļos Baltijas valstu sadarbība ir ievērojami augusi un attīstījusies, kas apliecina, ka grūtībās mēs spējam konsolidēt savus spēkus. Amatpersonas tikšanās laikā pārrunāja Krievijas sankciju tiešo un netiešo ietekmi uz abu valstu ekonomiku.

Valsts prezidents Lietuvā uzsvēra: "Latvijas attiecības ar Lietuvu vienmēr ir bijušas un būs īpašas, jo mēs esam vienīgās brāļu tautas daudzu citu tautu saimē. Latviju un Lietuvu vieno kopīga nākotne, kas balstīta uz kopīgām vērtībām un interesēm. Mūs saista ne tikai kopīga ģeogrāfija un vēsture, bet arī mūsu šodienas uzdevumi, kurus lielā mērā risinām, pateicoties mūsu dalībai Eiropas Savienībā un NATO."

Tikšanās laikā ar Lietuvas prezidenti Valsts prezidents kā labas sadarbības piemēru minēja kopīgus militārā iepirkuma projektus. Viņš norādīja, ka abas puses jau ir vienojušās par šādiem iepirkumiem, un uzsvēra savu pārliecību, ka sadarbībai jāturpinās arī nākotnē.  Arī citās militārās sadarbības jomās pastāv labas perspektīvas rast šādu sadarbību. Sarunā ar žurnālistiem Raimonds Vējonis teica, ka katrai valstij ir jāplāno iegādes atbilstoši budžeta iespējām, un cena, par militāro tehniku to pērkot lielākā apjomā, ir daudz zemāka: "Līdz ar to vēlos aicināt veidot kopīgus iepirkumus gan Baltijas valstīm, gan kopā ar Poliju."

Runājot par drošības situāciju, amatpersonas norādīja uz NATO un ES sadarbības nozīmi, lai veidotu efektīvāku stratēģisko komunikāciju. Daļa Grībauskaite izklāstīja savu pieredzi, veidojot sabiedrībā apziņu par iespējām stāties pretī dažāda veida dezinformācijai.

Valsts prezidents norādīja, ka īpaši nozīmīga un cieša sadarbība abas valstis vieno reģiona infrastruktūras attīstības jomā - Baltijas valstu transporta un enerģētikas savienojumi ar Poliju un Ziemeļvalstīm ir būtiski Baltijas valstu attīstībai plašā šī vārda nozīmē. Valsts prezidents norādīja arī, ka Baltijas valstīm ir kopīga stratēģiska interese attīstīt "Rail Baltica" projektu, kas dos iespēju Baltijas dzelzceļa infrastruktūras integrācijai ES dzelzceļa tīklā.

Amatpersonas norādīja, ka nepieciešams aktivizēt Latvijas-Lietuvas starpvaldību komisijas darbu, lai palīdzētu risināt praktiskus pašvaldību un dažādu dienestu sadarbības jautājumus pierobežas zonā, kā arī aicināja stiprināt glābšanas un meklēšanas darbu koordināciju gan jūrā, gan uz sauszemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!