Foto: BKUS

Pirmdien Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja profesore Dace Zavadska saņēma vakcīnu pret jauno koronavīrusu, portālam "Delfi" apliecina BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols, kā arī fotogrāfijas.

Zavadskas vakcinēšanas laikā tika uzaicināti arī "TV3 Ziņas" žurnālisti, un fotogrāfijas publicitātes nolūkos uzņēma arī BKUS personāls. Vēlāk televīzijā pārraidītajā sižetā redzamos kadrus kāds Aigars Veikenieks "Facebook" ievietoja kā "pierādījumu", ka vakcinācija nav notikusi.

Ieraksts līdz šī raksta publicēšanas brīdim skatīts gandrīz 500 000 reižu, bet vairāk nekā 6600 cilvēki ar to dalījušies, bet vēl aptuveni tūkstotis komentējuši un tikpat reaģējuši ar emocijikonām. Citu starpā ar to dalījušies arī tādi plašu soctīklu auditoriju baudoši mūziķi kā reperis Gatis Irbe (Gacho/Mesa) un Andris Kivičs.

"Apstiprinām, ka vakar prof. Dace Zavadska Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vakcinācijas kabinetā saņēma vakcīnu pret Covid-19 un šis fakts tāpat kā visiem pacientiem ir fiksēts arī dokumentos. Mums ir grūti komentēt, kādēļ daļa sabiedrības apstrīd "TV3" sižetā redzēto, bet varam apstiprināt, ka Dace Zavadska saņēma tādu pašu vakcīnu ar tādu medicīnisko inventāru kā citi pacienti," "Delfi" norāda Ābols.

"Mēs, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, apzināmies savu atbildību pret sabiedrību, mums sniegto uzticību, tādēļ sniedzam savu darbu organizējam, balstoties uz empīriski pierādītu informāciju. Aicinām arī mediju pārstāvjus un pārējo sabiedrību vienmēr pārliecināties, ka informācija, ko sniedzat tālāk atbilst patiesībai," saka BKUS valdes priekšsēdētājs.

Tas Latvijā ir otrais gadījums neilgā laikā, kad televīzijā pārraidīts ziņu sižets kļuvis par pamatu manipulēšanai ar informāciju sociālajos tīklos Covid-19 pandēmijas noliedzēju un vakcinēšanās pretinieku vidū. Latvijas Televīzijas publicēts video ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķes vakcinēšanu iepriekš izmantots, lai izplatītu baumas, ka patiesībā injicēts kas cits, nevis vakcīna, jo video esot redzamas divas šļirces.

Kolēģi no "Re:Baltica" izskaidroja, ka šis pieņēmums ir aplams, jo divu šļirču izmantošana atbilst vakcīnas instrukcijai. "Ar vienu flakonā tiek ievadīts atšķaidīšanai nepieciešamais nātrija hlorīda šķīdums un izvilkts gaiss, ar otru paņemta viena deva un ievadīta muskulī," raksta žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!