Foto: AFP/Scanpix

Sestdienas, 31.oktobra, vakarā dažādos lielāka vai mazāka mēroga burziņos un pasākumos gan Rīgā, gan citviet pasaulē tika svinēts Helovīns jeb Visu svēto dienas priekšvakars.

Rīgas ielās šogad varēja vērot dažādi maskotus ļaudis, kuri devās uz tematiskām ballītēm klubos.

Vispopulārākie šie svētki ar ASV, un to apliecina arī ekonomikas rādītāji - Helovīns ir otras lielākās komerciālās brīvdienas Amerikā. Katru gadu amerikāņi šo svētku laikā iztērē vairākus miljardus dolāru.

Daudzviet pasaulē Helovīns šogad tika atzīmēts ar dažādiem gājieniem, viens no populārākajiem tematiem - zombiju maršs. Zombiji izgājuši gan Kijevas, gan Čīles, gan Ņujorkas ielās.

Savukārt citviet ASV - Santa Monikā - norisinājušās sērfošanas sacensības, kurās piedalījušies ne tikai spoki un zombiji, bet pat slavenais filmas "Maska" galvenais varonis.

Helovīna vakarā cilvēki, galvenokārt, bērni, pārģērbjas par spokiem, raganām un citiem mošķiem un, šādi tērpušies, staigā pa mājām, prasot saldumus vai arī solot izjokot.

Helovīna simbols ir uz lieliem ķirbjiem izgrebtas biedējošas sejas.

Atsevišķos avotos rodamas ziņas, ka Helovīna svētki cēlušies no ķeltu svētkiem "Šamhaina", kas nozīmē "vasaras beigas". Helovīns svinēts jau ilgu laiku pirms mūsu ēras par godu vasaras beigām un ziemas sākumam, kā arī nāves valdniekam Samhainam.

Vēlāk šos svētkus kristīgā baznīca mēģināja aizstāt, ieviešot Visu svēto dienu un Mirušo piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!