Foto: LETA
Nedēļas nogalē, kad fotoradaru darbības pārtraukšanas dēļ pastiprināti patrulēja ceļu policija, par ātruma pārsniegšanu noformēti 544 administratīvo pārkāpumu protokoli (APP) un aptuveni tik pat daudz pārkāpēju brīvdienās "noķer" arī fotoradari.

To pirmdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns, norādot, ka policija pagaidām joprojām turpina sarunas ar uzņēmumu - "V-Traffic" par fotoradaru darbības atjaunošanu.

Pašlaik vienošanās vēl nav panākta. Marķitāns arī žurnālistiem nenosauca precīzu laiku, kad šī vienošanās varētu tikt panākta un līgums noslēgts, taču teica, ka tam vajadzētu notikt šonedēļ. Uzreiz pēc līguma noslēgšanas par to tikšot informēta sabiedrība.

Marķitāns arī neatklāja, kuri līguma punkti raisījuši lielākās diskusijas, taču sarunas esot sīkas un detalizētas. "Mēs negribam būt pārsteidzīgi" līguma sagatavošanas procesā, papildināja policijas pārstāvis. Viņš arī atzīmēja, ka par līguma nosacījumiem būs gatavs pastāstīt pēc tam, kad tas būs noslēgts.

Marķitāns informēja, ka patlaban uz ceļiem patrulēt norīkoti vairāk nekā 300 policisti.

Pārkāpumu konstatēšana ar rokas radaru un protokolu noformēšana policistiem "ir darbietilpīgs un laikietilpīgs" process, tāpēc ir vēlams, lai pēc iespējas ātrāk atsāktu darbu fotoradari.

Pēc Marķitāna teiktā, nedēļas nogalē noformētie 544 protokoli ir pietiekami liels skaitlis, taču to noformēšana policijai nav bijusi pašmērķis.

Jau ziņots, ka kopš piektdienas fotoradaru darbība uz ceļiem pārtraukta, bet plānots, ka šonedēļ tie turpinās darbu uz pagaidu vienošanās pamata.

Iekšlietu ministrija divu mēnešu laikā vērtēs vienu no Vācijas fotoradaru ražotāja "Vitronic" priekšlikumiem atpirkt 57 mērierīces, kas jau šobrīd tiek izmantotas ātruma pārsniedzēju ķeršanai.

29.septembrī līgums ar esošo fotoradaru ieviesēju "V-Traffic" tikA lauzts, tomēr ministrija mēģinās runāt ar uzņēmumu par iespēju slēgt pagaidu līgumu divu mēnešu pārejas periodam, kamēr tiks izvērtēta iespēja atpirkt radarus.

Valdība augusta
beigās nolēma lauzt līgumu ar fotoradaru piegādātāju un ieviesēju "Vitronic Baltica un partneri"
. Līgumu nolemts lauzt, jo radaru ieviesējs nav pildījis līguma nosacījumus. Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!