Foto: F64

Fotoradaru uzstādītāji uzņēmums "Vitronic Baltica un Partneri" joprojām kavējas uzstādīt visus stacionāros fotoradarus paredzētajā laikā, taču tam, iespējams, ir objektīvi iemesli, tāpēc kopā ar juristiem būs jāizvērtē iespējas grozīt ar uzņēmumu noslēgto līgumu par radaru izvietošanu, atzīst iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Iepriekš ministrs gan paudis pārliecību, ka uzņēmums savas saistības pildīt nespēj un līgums ar to būtu jālauž, tomēr ceturtdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" viņš jau stāstīja, ka pašlaik ekspluatācijā pieņemti 25 stacionārie fotoradari un tuvākajā laikā plānots nodot ekspluatācijā vēl sešus.

Ministrs stāstīja, ka ir atklātas vairākas problēmas, jo privātie zemes īpašnieki neļauj uzstādīt radarus uz savas zemes - vai nu principiāli nepiekrīt, vai arī pieprasa par to samaksu. Tāpēc pašlaik radarus izvieto uz "Latvijas Valsts ceļiem" piederošas zemes, kur arī nav problēmas ar elektrības pieslēgšanu radariem.

Līgums paredz, ka visiem radariem jābūt uzstādītiem augusta beigās, taču līdz tam laikam kopā ar juristiem būs jāvērtē, vai kavēšanai bija objektīvi iemesli un, vai tāpēc iespējams līgumu grozīt.

Jau ziņots, ka līgums starp valsti un konkursa uzvarētāju - "Vitronic Baltica" - paredzējis, ka uzņēmumam jāpiegādā un jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari, un jānodrošina 30 pārvietojamo iekārtu darbība jau šī gada sākumā. Šos plānus izjauca Latviajs Krājbankas krahs, jo uzņēmums tur zaudējis ievērojamus līdzekļus, tāpče radaru uzstādīšana aizkavējās.

Policija pieprasījusi uzņēmumam "Vitronic Baltica", kas ir valsts privātais partneris fotoradaru ieviešanas projektā, līdz maija nogalei uzstādīt Latvijā visus līgumā paredzētos mobilos un stacionāros fotoradarus. Uzņēmums gan atzinis, ka tas var neizdoties.

Pagājušajā nedēļā pirmie 23 stacionārie fotoradari uz Latvijas ceļiem uzsākuši savu darbu - ātruma pārkāpēju ķeršanu.

Tāpat Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis ir nosūtījis privātajam partnerim otro brīdinājumu, kas turpina janvārī iesākto līguma laušanas procedūru. Brīdinājums paredz, ka divu mēnešu laikā komersantam jānovērš trūkumi un jāizpilda līgumsaistības.

Saskaņā ar iepirkuma konkursa rezultātiem fotoradarus piegādā un uzstāda trīs juridisko personu apvienība, kurā iekļauta AS "Vitronic Baltica", vācu kompānija "Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme" un SIA "Komerccentrs DATI grupa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!