Foto: DELFI
160 jaunu stacionāro fotoradaru piegāde, uzstādīšana un uzturēšana uzņēmumu apvienībai, kas uzvarēja konkursā, piecu gadu laikā varētu izmaksāt aptuveni 11,25 miljonus latu.

Tas secināms no ceturtdien Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā publicētā paziņojuma par fotoradaru konkursa iepirkuma procedūras rezultātiem, kur šāda summa minēta kā kopējā līgumcena. Paziņojuma V iedaļā "Papildu informācija" norādīts, ka "pretendenta piedāvātā līgumcena ir plānotā summa, pretendenta piedāvātais procents no saņemtās soda naudas ir 35%".

Kā paskaidroja Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Gunta Skrebele, līgumcena - 11,25 miljoni latu - ir summa, kādā pretendents ir novērtējis savus ieguldījumus piecu gadu laika periodā -, piegādājot stacionāros fotoradarus, kā arī uzstādot un apkalpojot tos.

Tādējādi secināms, ka komersants, kas uzvarējis iepirkuma konkursā, būs ieguvējs, ja 35% no fotoradaru darbības rezultātā iekasētajām soda naudām pārsniegs 11,25 miljonus latu. Šāds plāns izpildītos, ja ar stacionārajiem fotoradariem fiksētie pārkāpēji piecos gados valstij soda naudās kopumā samaksātu vismaz 32,14 miljonus latu.

Kā ziņots, komersants, kas veiks 160 jaunu stacionāro fotoradaru piegādi un uzstādīšanu, varētu saņemt 35% no naudas sodiem, kas iekasēti, izmantojot šos fotoradarus, paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta noteikumu projekts "Samaksas kārtība komersantam par pakalpojuma sniegšanu - pārkāpuma ceļu satiksmē fiksēšanu ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli".

Kā informēja Skrebele, projektā paredzēta kārtība, kādā nosakāmi faktiskie valsts pamatbudžeta ieņēmumi no naudas sodiem, kas uzlikti par administratīvajiem pārkāpumiem, kuri fiksēti ar komersanta fotoradariem, neapturot transportlīdzekli, un kārtība, kādā komersantam tiek veikta samaksa par pakalpojuma sniegšanu.

Lai noteiktu faktiskos ieņēmumus un nodrošinātu to uzskaiti, Valsts kase šim mērķim atvērs atsevišķu valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontu, uz kuru personām, kurām tiks piemēroti naudas sodi par administratīvajiem pārkāpumiem, kas fiksēti ar komersanta fotoradariem, būs jāpārskaita naudas sodi.

Savukārt komersants atbilstoši ar Valsts policiju noslēgtā iepirkuma līguma par pakalpojuma sniegšanu nosacījumiem katru mēnesi par pakalpojuma sniegšanu saņems samaksu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, 35% apmērā no iepriekšējā mēneša faktiskajiem ieņēmumiem, paredzēts noteikumu projektā.

Valsts sekretāru sanāksmē iesniegts arī informatīvais ziņojums par plānotajiem organizatoriskajiem un tiesiskajiem pasākumiem, kas tiks veikti, lai nodrošinātu automātisko ātruma mērierīču efektīvu darbību, kā arī paredzamo ceļu satiksmes uzraudzības jomā iesaistīto personālresursu atslogošanu fotoradaru darbības rezultātā.

Iecerēts, ka Valsts policija noslēgs līgumu ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD), paredzot, ka CSDD veic no fotoradariem saņemtās informācijas apstrādi, protokolu-lēmumu sagatavošanu un pēc pārbaudes veikšanas Valsts policijā nosūta to transportlīdzekļa turētājam vai īpašniekam ierakstītā vēstulē.

Ekonomikas ministrijai līdz 2011.gada 1.maijam ir jāveic attiecīgi grozījumi normatīvajos aktos, kas ļautu lāzera fotoradaru apstiprināšanu, verificēšanu un citus pasākumus, kas nepieciešami, lai mērierīces atbilstu likuma "Par mērījumu vienotību" prasībām, informēja Skrebele.

Lai šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie noteikumu grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāpieņem valdībā.

Kā ziņots, slēgtajā konkursā par 160 jaunu stacionāro fotoradaru piegādi par uzvarētāju atzīta trīs juridisko personu apvienība - AS "Vitronic Baltica" kopā ar vācu kompāniju "Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme" un SIA "Komerccentrs DATI grupa".

Piedāvājumus bija iesnieguši pieci pretendenti - AS "Inkomerc Holding" kopā ar SIA "Nameks", SIA "Armgate" kopā ar SIA "BMS Tehnoloģija", AS "Vitronic Baltica" kopā ar vācu kompāniju "Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme" un "Komerccentru DATI grupa", kā arī atsevišķi AS "Alarmtec" un pilnsabiedrība "Fima Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!