Foto: F64

Pēc šodien notikušajām pārrunām fotoradaru piegādātājs "V-Traffic" (iepriekš "Vitronic Baltica un partneri") ir piekritis slēgt pagaidu vienošanos ar Valsts policiju (VP), lai maksimāli nodrošinātu uz Latvijas ceļiem izvietoto fotoradaru darbības nepārtrauktību pēc tam, kad pamata līguma darbība būs beigusies.

Par to aģentūru LETA informēja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma. Viņa atzina, ka pārrunas ar "V-Traffic" turpinās, taču "labā ziņa ir tā, ka partneris ir piekritis sadarbībai", līdz ar to neatbildēts palicis vienīgi jautājums, kad šī pagaidu vienošanās tiks noslēgta - jau rīt, 28.septembrī, vai nākamās nedēļas sākumā.

Tādējādi joprojām nav skaidrs, vai fotoradari uz Latvijas ceļiem darbosies šīs nedēļas nogalē, taču ir skaidrs, ka gadījumā, ja to darbībā būs pārrāvums, tad tas nebūs ilgāks par dažām dienām. Tādā gadījumā šajās dažās dienās ātruma kontroli un satiksmes drošību uz Latvijas ceļiem pilnā apmērā nodrošinās VP.

Policijas priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis aģentūrai LETA apgalvoja, ka neviena diena netiks aizvadīta bez braukšanas ātruma kontroles uz Latvijas ceļiem neatkarīgi no tā - būs vai nebūs fotoradari. Viņš esot parakstījis fotoradaru piegādātājiem adresētu vēstuli, ka, sākot ar sestdienu, iepriekš noslēgtais līgums tiek uzskatīts par lauztu un vairs nav spēkā.

Līdz ar to, ja VP neizdosies noslēgt pagaidu vienošanos ar "V-Traffic" jau piektdien, tad sestdien policija ātruma kontroli uz valsts ceļiem nodrošinās pašu spēkiem - ar rokas radariem, kā arī izmantojot dienesta automašīnās iebūvētās ātruma mērierīces.

Kā atzina Ķuzis, savulaik, kad pamazām tika ieviesti fotoradari, viena trešdaļa policistu, kas iepriekš nodrošināja arī ceļu satiksmes drošības pārraudzīšanu, tika novirzīti citu funkciju veikšanai. Vajadzības gadījumā tagad šie paši policijas darbinieki tikšot norīkoti atpakaļ darbam uz ceļiem, solīja Ķuzis.

VP priekšnieks šo situāciju jau esot pārrunājis gan ar Kārtības policijas pārvaldes vadību, gan reģionālo pārvalžu priekšniekiem, un visiem esot saprotama tālākā taktika, kā vajadzības gadījumā strādāt, kontrolējot pārgalvīgos autobraucējus.

Kā ziņots, sestdien, 29.septembrī, VP noslēgtais līgums ar fotoradaru piegādātājiem "V-Traffic" izbeigs darbību, savukārt Iekšlietu ministrija divu mēnešu laikā vērtēs iespēju atpirkt no Vācijas fotoradaru ražotāja ne vairāk kā 57 fotoradarus, kas patlaban jau darbojas uz Latvijas ceļiem. To otrdienas vakarā pēc valdības sēdes slēgtās daļas žurnālistiem paziņoja Kozlovskis.

Tovakar politiķis vēl nespēja atbildēt uz jautājumu, vai izdosies panākt papildu vienošanos ar fotoradaru uzstādītājiem, lai mērierīces darbotos, kamēr valsts vērtēs iespēju tās atpirkt. Savukārt VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis apgalvoja, ka nebūs ne dienas, kad ātrums uz Latvijas ceļiem netiks kontrolēts - vienalga, ar stacionārajiem, pārvietojamajiem vai rokas radariem.

Pašlaik plānoto 160 fotoradaru vietā uz Latvijas ceļiem ir uzstādīti 27 stacionārie un 30 pārvietojamie radari. VP vadība jau vairākus mēnešus iepriekš izteicās par plānu lauzt sadarbības līgumu ar privāto partneri "V-Traffic", kas nav spējis savlaicīgi izpildīt ar VP noslēgtā līguma saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!