Foto: LETA
Iekšlietu ministrija (IeM) piedāvā komersantam, kas iegūs tiesības piegādāt un uzturēt fotoradarus, atvēlēt 35% no ikmēneša sodu ieņēmumiem par radaru fiksētajiem pārkāpumiem.

To paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātais noteikumu projekts "Samaksas kārtība komersantam par pakalpojuma sniegšanu – pārkāpuma ceļu satiksmē fiksēšanu ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli".

Lai noteiktu faktiskos ieņēmumus un nodrošinātu to uzskaiti, Valsts kase šim mērķim atvērs atsevišķu valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontu, uz kuru fotoradara soda saņēmējam būs jāpārskaita sodanauda.

Savukārt komersants atbilstoši ar Valsts policiju noslēgtā iepirkuma līguma nosacījumiem katru mēnesi saņems samaksu (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli) 35% apmērā no iepriekšējā mēneša faktiskajiem ieņēmumiem.

Paredzēts, ka Valsts policijai būs jānoslēdz līgums ar Ceļu satiksmes drošības direkciju(CSDD), un CSDD apstrādās no fotoradariem saņemto informāciju, sagatavos protokolu – lēmumu un pēc pārbaudes Valsts policijā nosūtīs to transportlīdzekļa turētājam (īpašniekam) ierakstītā vēstulē.

Jau ziņots, ka Iekšlietu ministrijas (IeM) slēgtajā konkursā par fotoradaru pakalpojumu nodrošināšanu otrdien par uzvarētāju atzīta personu apvienība, ko veido AS "Vitronic Baltica", "VITRONIC Dr.-Ing.Stein Bilverarbeitungssysteme GmbH" un SIA "Komeccentrs DATI grupa".

Saeima septembra sākumā apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas nepieciešami, lai finansētu jau pērn izsludinātā fotoradaru piegādes konkursa uzvarētāja izdevumus. Grozījumi ļaus radaru apsaimniekotājiem saņemt naudu no radaru fiksēto ātruma pārkāpumu sodiem.

IeM sākotnēji 100 fotoradaru iegādei gatavojās izstrādāt publiskās un privātās partnerības modeli, taču to liedza vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Projektā paredzēts noteikt kārtību, kādā nosakāmi faktiskie valsts pamatbudžeta ieņēmumi no naudas sodiem, kas uzlikti par administratīvajiem pārkāpumiem, kuri fiksēti ar komersanta tehniskajiem līdzekļiem (fotoradariem), neapturot transportlīdzekli, un kārtību, kādā komersantam tiek veikta samaksa par pakalpojuma sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!