Foto: LETA

Trešdien piketā iepretim Francijas vēstniecībai Rīgā pulcējās ap 15 cilvēku, kas protestēja pret karu Sīrijā, aģentūrai LETA pastāstīja piketa organizatori.

Piketa dalībnieki turēja rokās plakātus ar dažādiem saukļiem, piemēram: "Apturēsim šos imperiālistus", "ASV nogalina cilvēkus, kas nogalina cilvēkus, jo galināt cilvēkus ir slikti" u.c. Kādam rokās plīvoja Kubas revolucionāra Če Gevaras karogs, un piketētāji kopīgi sauca: "Rokas nost no Sīrijas!"

"Stāvam pie Francijas vēstniecības, jo tā bija viena no valstīm, kas balsoja par agresiju pret Sīriju," pamatoja piketa organizētājs Dmitrijs Aksejenkovs. "Otrs iemesls ir tāds, ka Francijas valdības koalīcijā ir sociālisti, bet viņi atbalsta šo imperiālistu karu. Nevienam taču nav noslēpums, ka kara patiesie iemesli ir nafta, gāze," skaidroja Aksejenkovs un piebilda, ka piketa mērķis ir apvienot dažāda spektra Latvijas organizācijas vienotam uzdevumam.

Starp organizācijām, kas piedalījās piketā, bija arī "Marksistu kustība", apvienība "Sociālais bloks", antifašistiskā kustība u.c.

Piketā piedalījās arī savulaik pazīstamais nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo, kurš kādu laiku ar lielu sabiedrisku aktivitāti nav izcēlies.

Pieteikumā Rīgas pilsētas pašvaldībai bija norādīts, ka pasākumā piedalīsies ap 50 cilvēku.

Jau ziņots, ka ASV un Krievija aizvadītās nedēļas nogalē vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Vienošanos izdevies panākt "daļēji" arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā.

Saskaņā ar jauno līgumu Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

Sestdien Sīrijas valdība iesniedza ANO visus dokumentus, kas ir nepieciešami, lai pievienotos konvencijai par ķīmisko ieroču aizliegšanu. Konvencija Sīrijas teritorijā stāsies spēkā 14.oktobrī - 30 dienas pēc pieteikuma iesniegšanas.

Savukārt Lielbritānija, Francija un ASV pirmdien vienojušās par nepieciešamību pieņemt "spēcīgu un saistošu" ANO rezolūciju attiecībā uz Sīrijas ķīmisko ieroču nodošanu starptautiskā kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!