Foto: Privātais arhīvs
Ceturtdienas pievakarē Rīgā, piedaloties dažādu kristīgo konfesiju garīdzniekiem, ticīgajiem, kā arī citiem interesentiem, atklāta katoļu bīskapa Boļeslava Sloskāna vārdā nosauktā iela un piemiņas istaba, kurā vienkopus apskatāmas gan Sloskāna piemiņas lietas, gan eksponāti, kas liek aizdomāties par tām vērtībām un ideāliem, kas ļāva Sloskānam un citiem varas vajātiem un mocītiem cilvēkiem, neattiekties no savas pārliecības un vienlaikus piedot mocītājiem.

Piemiņas istabā kā viens no eksponātiem redzama klona grīda, kas norāda uz to grīdu, pie kuras ar ķēdēm cietumā bija piekalts Sloskāns, kuru apcietināja un izsūtīja PSRS varas iestādes. Viņam mocītāji mēnesi pilināja virsū ūdeni, lai panāktu, ka viņš atsakās no savas pārliecības, par ekspozīcijā redzamo portālam "Delfi" stāstīja Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centrā.

Tāpat vienā no ekspozīcijā redzamajām fotogrāfijām atveidots pirmā PSRS vadītāja Vladimira Ļeņina 1922.gada 19.marta vēstules teksts, kurā viņš raksta: "Mums ir jākonfiscē baznīca ar zvērīgu, nežēlīgu enerģiju, un jāierobežo jebkāda pretošanās. Ir laiks iznīcināt garīdzniecību ar vislielāko noteiktību un nežēlību, ar tādu brutalitāti, lai tā to atcerētos uz gadu desmitiem. Jo vairāk reakcionārās garīdzniecības un reakcionārās buržuāzijas pārstāvju tiks nošauti, jo labāk mums tas būs. Mums ir jādod mācība visiem šiem ļaudīm tādā veidā, lai viņi vairs pat nedomātu par jebkādu pretošanos gadu desmitiem ilgi," stāsta informācijas centrā.

Vēl vēl viens no ekspozīcijā redzamajiem objektiem - koks pie griestiem ar naglām un metāla stieplēm - simbolizē moku rīku, bet vienlaikus arī dzīvības koku, kas apliecina, ka mocekļi izturēja pārbaudījumus un saņems balvu mūžībā par savu uzticību. Šis eksponāts rosina padomāt, vai mūsdienās cilvēkiem ir vērtības, kuru dēļ viņi būtu ar mieru izciest mocības, stāsta Informācijas centrā, atzīmējot, ka tieši šīs vērtības ir jāmeklē arī mūsdienās.

Sloskāna vārdā nosauktā iela atklāta Rīgas Katoļu ģimnāzijas teritorijā, O.Vācieša ielā 6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!