Foto: AFI
Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas rīkotajā protesta akcijā "Pastaiga 2012", kas šogad vērsta pret augstākajā izglītībā notiekošo un pret izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, gatavi doties aptuveni 100 studenti, novēroja aģentūra LETA.

Studenti ir sagatavojuši ļoti daudz dažādus plakātus, kuros pauž savu nostāju. Uz protesta gājienu ieradušies arī citu - ne tikai mākslas - augstskolu studenti.

Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Edvards Ratnieks sacīja, ka šo gājienu būtu jāuzskata par brīdinājumu amatpersonām. Bet par to, vai LSA rīkos protesta gājienu, tiks lemts pēc sarunām ar amatpersonām.

Uz protestētāju plakātiem rakstīts: "Nav nākotnes ar Ķīli", "Valdi, neļauj amputēt kultūru", "Gribu studēt Latvijā! Ķīļa demisiju", "Es mīlu Latviju un esmu par reformām, tāpēc prasu Ķīļa demisiju", "Genocīds izglītībā ir Ķīļa vienīgā reforma". Studenti sagatavojuši arī saukļus, piemēram, "Reformām jā, Ķīlim nē", "Valdi, Solvita, Andri - rīkojieties!", "Ķīli, kāpēc man ir jābrauc prom?".


Uz akciju ir ieradusies arī kontraprotesta grupiņa, kuras sastāvā ir Rīgas Juridiskās augstskolas Studentu parlamenta prezidents Armands Leimanis ar domubiedriem, kuri pieprasa Latvijas Mākslas akadēmijai lielāku finansējumu, palielinot to par 500 miljoniem latu. Leimanis izteicās, ka mākslinieki to ir pelnījuši visvairāk, tāpēc, ka skaļāk bļauj. Tāpat viņiem ir plakāts "Valsts apmaksātu šmigu, rautu un mūziku", kuru LMA vadība aizliedza nest gājienā.

Policija Leimani aizturēja un viņš tiks vests uz policijas iecirkni, jo studenta plakāts "Valsts apmaksātu šmigu, rautu un mūziku" neesot bijis atbilstošs akcijai.

Protestētāji nonāca pie Ministru kabineta ēkas, kur izkliedza saukļus par Ķīļa demisiju. Neviena amatpersona gan pie studentiem neiznāca un gājiena dalībnieki devās uz Saeimu.

LMA Studentu pašpārvaldes locekle Anna Andersone sacīja, ka studenti uz akciju ieradušies, jo vēlas komunikāciju ar Ķīli un grib apspriest reformu plānu. Viņi sacīja, ka šis ir izmisums. Atbildot uz jautājumu, kāpēc augstskolas netiekas ar Ķīli aci pret aci, viņa sacīja, ka tas nav vienkārši izdarāms un visbiežāk ar ministru var komunicēt tikai tviterī, kas, viņasprāt, nav īstā vieta.

Protestētāji ir nonākuši pie Saeimas. Solvita Āboltiņa (V) pēc uzaicinājuma iznākusi pie protestētājiem, kuri viņu sagaida ar ovācijām.

Akcijas laikā paredzēts apstaigāt Ministru kabinetu un Saeimu, iesniedzot šajos varas centros Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolu apvienotās senātu sēdes kopējo paziņojumu un vienlaikus atgādinot par visu labas gribas politiķu un valdību veidojošo politisko partiju kopējo atbildību par Latvijas augstākās izglītības nākotni.
Latvijas Mākslas augstskolu asociācija apvieno Latvijā akreditētas mākslas augstskolas - LMA, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Ņemot vērā izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa haotisko darbību, augstākās izglītības reformu plāna trūkumu, kuru pats ministrs ir apliecinājis ar paziņojumu, ka tikai tagad sāks izstrādāt "plāna birokrātisko versiju", kā arī bīstamo nevēlēšanos veidot dialogu ar nozari pārstāvošām institūcijām, augstskolām un studējošajiem, Latvijas Mākslas augstskolu asociācija pauž pārliecību, ka turpmāka Ķīļa atrašanās izglītības un zinātnes ministra amatā vairs nevar nodrošināt kvalitatīvi plānotu un vadītu reformu procesu un ir nepieciešama viņa nomaiņa ar cilvēku, kuram būtu pienācīga kompetence augstākās izglītības un zinātnes jomā un nepieciešamās pārmaiņu vadības prasmes.

Latvijas mākslas augstskolas apzinās, ka Latvijas augstākās izglītības sistēmā ir nepieciešamas kvalitatīvas izmaiņas studentu interesēs.

Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas augstskolu apvienotās senātu sēdes paziņojumā minēts, ka pārmaiņām būtu jāveicina Latvijas augstākās izglītības sistēmas modernizācija, iekļaujoties Eiropas augstākās izglītības telpā un pārvarot visus šķēršļus, kas traucē mākslas, kultūras un radošo industriju augstākās izglītības īstenošanu visos augstākās izglītības līmeņos, nodrošinot augstākās izglītības, radoši mākslinieciskās darbības un pētniecības ciešu sasaisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!