Fotosalons "Vezir" neatļauti izmantojis privātam albumam paredzētus attēlus, šodien ziņo laikraksts "Diena".

Pagājušā gada augustā laikraksta fotogrāfs Aivars Liepiņš fotografējis sava paziņas Silvestra Savicka septiņus mēnešus vecā dēla kristības. Ciparu formāta attēlus viņš ierakstījis diskā un atdevis Savickim, kurš firmas "Vezir" fotosalonā E.Birznieka-Upīša ielā izgatavojis fotogrāfijas.

Šā gada martā Savickis iegājis šajā salonā un ieraudzījis, ka firma viņa dēla fotogrāfijas izmantojusi apsveikuma kartītēs. Viņš apstaigājis arī citus "Vezir" salonus, kur atradis arī A3 formāta kalendāru ar dēla attēlu.

"Vezir" darbinieki sākotnēji teikuši, ka fotogrāfija ir tikai paraugs un katrs klients standarta apsveikuma kartītes ietvarā var ievietot attēlu pēc savas patikas. Taču vairākus attēlus Savickim izdevies nopirkt. Par šo situāciju izbrīnīts bijis arī fotogrāfs, kurš nevienam bildes nav devis.

Savickis un Liepiņš uzmeklējuši juriskonsultu Arni Āboliņu, kurš vēstulē firmai lūdzis pārtraukt neatļautās darbības un piedāvājis mierizlīgumu. Taču "Vezir" klusējis. Rakstiska atbilde no uzņēmuma joprojam nav saņemta.

Fotogrāfs Aivars Liepiņš vērsies tiesā, lūdzot piedzīt no uzņēmuma 4000 latu par autortiesību pārkāpumu.

Fotogrāfijas no "Vezir" vitrīnām ir izņemtas.

Bērnu un ģimenes lietu ministrijas bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Laila Rieksta-Riekstiņa laikrakstam atzinusi, ka likumos šādi gadījumi nav noteikti. Taču viņa uzskata, ka firmai bija jālūdz atļauja vecākiem. "Septiņus mēnešus vecs bērns vēl pats nevar izlemt, vai viņš grib to bildīti tur likt vai negrib," uzskata Rieksta-Riekstiņa.

Liepiņš uzskata, ka šis gadījums ir būtisks ikvienam sabiedrības loceklim - ja šāda rīcība netiks izskausta pašā saknē, neviens nevarēs būt drošs par savu personīgo neaizskaramību. Situācijas nopietnību viņš raksturo ar piemēru, kad vīrs vēlas iemūžināt savu sievu intīmā atmosfērā. "Tā bildīte ir smuka, un tā meitene ir smuka, un tad viņa parādās kaut kādās vitrīnās, kur var nopirkt. Tas var izjaukt cilvēku dzīvi. Katrs pēc savas fantāzijas var domāt tālāk, kas tur var sekot," norāda Liepiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!