Foto: AP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angele Merkele vienojušies atbalstīt iniciatīvu, ka eirozonas ekonomikas politikas pārraudzīšanai tiktu izveidots pilna darba laika vadītāja amats un atsevišķa pārvaldības struktūra, vēsta portāls „Euobserver”.

"Mēs vienojāmies, ka būs vairāk eirozonas samitu ar pilna darba laika Eirogrupas prezidentu," ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli kopīgajā preses konferencē Parīzē sacīja Olands.

Vienošanās paziņojumā minēts, ka šāds amats varētu tikt ieviests pēc 2014.gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Jaunais amats pārraudzītu regulārāku eirozonas līderu tikšanās reizes, kā arī tiktu izveidota jauna struktūra EP ietvaros, kas ar jauno vadītāju priekšgalā pārraudzītu eirozonas ekonomisko pārvaldību. Tāpat, pēc Olanda un Merkeles domām, eirozonas grupai vajadzētu izdalīt atsevišķu budžetu, nodalītu no ES daudzgades budžeta.

Olands, atzīmējot savu gada prezidentūras jubileju, 17.maijā preses konferencē jau izteicās, ka ir nepieciešams izveidot eirozonas valdību. Tāpat Olands tolaik norādīja, ka Eiropai jātiecas uz ciešāku politisko integrāciju.

Olands sacīja "ja Eiropa negūs panākumus, tā nokritīs vai pat tiks aizslaucīta no pasaules kartes. Mans pienākums ir izvest Eiropu no letarģijas."

Ceturtdienas tikšanās reizē, Olands un Merkele apmeklēja arī Luvru, atzīmējot abu valstu pēdējo 50 gadu ciešo apvienību. Merkele pēc muzeja apskates esot teikusi, "ļoti skaisti".

Pašreiz jau pastāv Eirogrupa, kas ir eirozonas dalībvalstu neformāla organizācija. Eiro grupā satiekas eirozonas valstu finanšu ministri, tās mērķis ir nodrošināt labāku ekonomikas politikas saskaņošanu, eiro zonas valstu budžeta un finanšu politikas pārraudzību un pārstāvēt eiro starptautiskajos monetārajos forumos. Organizācijas prezidents ir Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms.

Merkele un Olands nav izteikušies, kā jaunās pārvaldības institūcija ietekmētu Eirogrupas pastāvēšanu. Eirogrupas izveide tika atrunāta 2009.gada pieņemtajā Lisabonas līgumā.

Reaģējot uz abu valstu līderu teikto, Eirogrupas prezidents Deiselblūms piektdien noraidīja un neatbalstīja tādu iespējamību, ka viņa ieņemamais Eirogrupas prezidenta amats varētu tikt padarīts par pilna laika pastāvīgu vadītāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!