Foto: DELFI

Pēc tam, kad no Francijas zoodārza "EcoZonia" Latvijas dāvinātie vilki izbēga, dzīvnieku parka pārstāvji vēstīja, ka negadījums saistīts ar sliktu izturēšanos pret dzīvniekiem pirms viņu ierašanās vai ar sliktiem transportēšanas apstākļiem. Tiesa, Latvijas zoodārzs šos pārmetumus noraidīja.

Kā portālu "Delfi" informēja Francijas vēstniecības pārstāve Katrīna Lerhe, "nekādi taustāmi pierādījumi netika sniegti", kas apstiprinātu "EcoZonia" iepriekš paustās aizdomas.

"Delfi" jau vēstīja, ka 25. janvārī vilkiem, kurus aizveda no zooloģiskā dārza Latvijā, izdevās pamest nožogojumu jaunajā mītnē, dzīvnieku parkā "Ecozonia", kas atrodas Pireneju austrumos, Francijas dienvidrietumu daļā.

Pēc vilku izbēgšanas trīs no viņiem nošāva, divus notvēra, savukārt viens joprojām ir brīvībā, portālam "Delfi" apstiprināja Lehre, balstoties uz Francijas reģionālo iestāžu oficiāli sniegto informāciju.

Pēc tam, kad vilki izbēga, Francijas iestādes pieprasīja "EcoZonia" īpašniekiem paskaidrojumu par notikušo.

Tāpat dzīvnieku parkā nedrīkst uzņemt apmeklētājus, nedrīkst uzņemt jaunus dzīvniekus, kā arī "EcoZonia" atbildīgajām personām jāpārbauda dzīvnieku izmitināšanai paredzēto iekārtu un aprīkojuma drošība, norādīja Lerhe.

"Delfi" jau vēstīja, ka "EcoZonia" vēl ir tikai izbūves stadijā, pagaidām tā nav arī Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācijas (EAZA) dalībniece. "[..] mēs izvērtēsim ["EcoZonia"] iekļaušanu EAZA dalībnieku sarakstā, kad [zooloģiskais dārzs] būs atvērts apmeklētājiem. [Iekļaušana pagaidu sarakstā] liecina par EAZA novērtējumu, ka [parks] tiek būvēts atbilstoši mūsu standartiem," iepriekš "Delfi" pauda EAZA komunikācijas direktors Deivids Viljams-Mičels.

Latvijas Zooloģiskā dārza darbiniece Guna Vītola portālam "Delfi" teica, ka "EcoZonia" vilku aploka sēta bija "ļoti švaka". Tāpat arī Vītola, kura brauca uz Franciju kopā ar sešiem vilkiem norādīja, ka blakus vilku aplokam joprojām notikuši remontdarbi, kas, iespējams, viņus satracināja un pamudināja no jaunās mītnes bēgt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!