Foto: Pexels.com, Sora Shimazaki
Francijas tiesa piektdien attaisnojusi galēji labējās Nacionālās frontes dibinātāju Žanu Marī Lepēnu, kas saistībā ar kādam ebreju izcelsmes dziedātājam veltītiem izteikumiem bija apsūdzēts rasu naida kurināšanā.

Apsūdzības izvirzītas par 2014. gada video partijas tīmekļa vietnē, kurā Lepēns vērsās pret māksliniekiem, kas bija nosodījuši viņa ekstrēmos uzskatus, arī amerikāņu popzvaigzni Madonnu un franču tenisa zvaigzni un dziedātāju Janiku Noā.

Vaicāts par franču dziedātāju un aktieri Patriku Brielu, Lepēns atbildēja: ''Neesmu pārsteigts. Paklau, nākamreiz cepsim visu krāsni.''

Lepēna kritiķi apgalvoja, šie vārdi raisot asociācijas par holokaustu un ka tas esot bijis mājiens uz Briela ebrejisko izcelsmi.

Frāze izpelnījās plašu nosodījumu, arī no Lepēna partijas puses, bet viņa meita Marina Lepēna to raksturoja kā ''politisku kļūdu''.

Žans Marī Lepēns skaidroja, ka izteikumā nav bijis nekādu antisemītisku konotāciju, ja nu vienīgi ''maniem politiskajiem ienaidniekiem vai plānprātiņiem".

Tiesa tomēr tam nepiekrita, un prezidējošā tiesnese sacīja, ka izteikums pavisam skaidri bijis mērķēts ebrejiem.

Kaut arī Lepēns acīmredzot bija gandarīts, ka ar šo vārdu spēli var iepriecināt atbalstītāju pulciņu, tomēr šis apgalvojums nav uzskatāms par ''kūdīšanu uz diskrimināciju vai vardarbību''.

Prāva vairākus gadus bija atlikta, jo Lepēns, kas no 1984. līdz 2019. gadam bija Eiropas Parlamenta deputāts, varēja aizbildināties ar tiesisko imunitāti.

Tomēr EP kolēģi šīs lietas dēļ viņam 2016.gadā deputāta imunitāti atcēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!