Foto: AFI
Tieslietu ministra Gaida Bērziņa (Nacionālā apvienība) paziņojums par atkāpšanos no amata ir kārtējā Latvijas politikas mistērija, sacīja sociologs Aigars Freimanis.

"Tā ir kārtējā Latvijas politikas mistērija, kura ir pat noslēpumaināka nekā citas," teica Freimanis, vienlaikus norādot, ka Bērziņa motivācija daļēji ir saprotama, taču tā īsti nesaskanot ar Nacionālās apvienības pārstāvju paziņojumiem, kas izskanēja īsi pēc Bērziņa lēmuma.

"Tas paver lauku spekulācijām," viņš piebilda.

Sociologs prognozēja, ka Nacionālās apvienības reitingu šāds Bērziņa solis neietekmēs. Savukārt runājot par situācijas attīstību, Freimanis paskaidroja, ka viticamākais ir viens no diviem scenārijiem – Bērziņš pārdomā vai arī viņa vietā nāk kāds cits no Nacionālās apvienības.

"Otrs – koalīcija sabrūk un tiek veidota cita, taču tas gan vēl ir pāragri spriežams," klāstīja Freimanis.

Savukārt politologs Ivars Ījabs aģentūrai BNS atzina, ka šāds Bērziņa lēmums koalīcijā izraisījis pirmo nopietno krīzi. "Politiski šie Līgo svētki būs diezgan karsti," viņš piemetināja.

Vienlaikus gan Ījabs uzsvēra, ka Bērziņa lēmums pamest amatu nevarētu radīt koalīcijas sabrukumu. "Domāju, ka koalīcija ar "Vienotību" turpinās pastāvēt, jautājums, vai nevarētu pamainīties partneri. Taču, visticamāk, izmaiņas koalīcijā nenotiks," teica Ījabs.

Politologs arī norādīja, ka ar Bērziņa paziņojumu Nacionālā apvienība piesaista sev vēlētāju balsis. "Šādu iespēju Nacionālajai apvienībai sagādājusi "Vienotība", jo sabiedrībai nav paskaidrots, kāpēc nepieciešama ebreju īpašumu restitūcija," paskaidroja Ījabs.

Jau vēstīts, ka tieslietu ministrs Bērziņš trešdien vakarā paziņoja par atkāpšanos no amata un šo lēmumu pamato ar premjera un tieslietu ministra atšķirīgo izpratni par nekustamo īpašumu nodošanu ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") uzsver, ka vēlas saglabāt esošo koalīciju, par spīti tieslietu ministra lēmumam par atkāpšanos no amata.

Savukārt Bērziņa pārstāvētās Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars norādīja, ka Bērziņa lēmums atkāpties bijis personīgs. NA šā iemesla dēļ neplāno izstāties no koalīcijas un cer atrisināt radušās problēmas un atšķirīgos viedokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!