Foto: AFP/Scanpix/LETA

ES robežaģentūras "Frontex" vadītājam Fabrisam Ledžeri atkāpjoties no amata, organizācijas direktora pienākumus sāk pildīt Latvijas pārstāve Aija Kalnāja, portāls "Delfi" noskaidroja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kā ziņo medijs "Politico," līdzšinējais "Frontex" direktors atkāpies no amata pēc tam, kad pēc ilgstošas uzraugu izmeklēšanas publiskoti pārkāpumi aģentūrā.

Ledžeri vadīja "Frontex" kopš 2015. gada. Pēdējos gados aģentūra ir tikusi pakļauta ievērojamai kontrolei saistībā ar tās iespējamo lomu migrantu nelegālā izraidīšanā pie ES robežām.

"Frontex" arī saskārušies ar apsūdzībām par vajāšanu un nepareizu rīcību pašā aģentūrā. ES krāpšanas apkarošanas uzraudzības iestāde OLAF ir izmeklējusi apsūdzības vairāk nekā gadu un tagad gatavo savus galīgos secinājumu, vēsta medijs.

Kā ziņo "Politico," izmeklētāji jau ir iesnieguši pirmo ziņojuma daļu. Lai gan informācija tika slēpta stingri slepenībā, vairākas amatpersonas sacīja, ka tajā ir ietverti detalizēti pierādījumi, ka aģentūra ir pārkāpusi iekšējos noteikumus, kuru mērķis ir aizsargāt cilvēktiesības, un ka augstākā vadība zināja par šiem pārkāpumiem.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta publicētās amatpersonu deklarācijas, Kalnāja jau kopš 2001. gada ieņem dažādus amatus Valsts policijā. 2020. gada deklarācijā lasāms, ka viņa no "Frontex" saņēmusi algu 97 988 eiro apmērā.

Tāpat portāls "Delfi" ziņoja, ka Kalnāja arī bijusi Valsts policijas priekšnieka vietniece 2011. gadā.

Ar jauno amatu Kalnāju sociālajos medijos apsveic arī Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex" tika nodibināta 2004. gadā, lai palīdzētu ES dalībvalstīm un Šengenas asociētajām valstīm aizsargāt ES brīvas pārvietošanās telpas ārējās robežas, vēstīts tās mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!