Foto: DELFI Aculiecinieks

Gada laikā Latvijā kļuvis par 118 ciemiem mazāk, trešdien, atsaucoties uz Valsts adrešu reģistra statistiku, raksta "Latvijas Avīze".

Šā gada 31. janvārī Latvijā bija 6659 ciemi. Pērn visvairāk ciemu ir likvidēts Kurzemes un Zemgales reģionos. Atsevišķi ciemi ir likvidēti arī Vidzemē un Pierīgā.

Valsts Zemes dienestā skaidro, ka šī tendence gan neliecinot par lauku izmiršanu, drīzāk par pašvaldību centieniem sakārtot savas teritorijas.

Valsts zemes dienests pirms dažiem gadiem aizrādīja, ka pašvaldības dažādi izprot jēdzienu "ciems", kā iespaidā ciema statuss savulaik piešķirts gan apdzīvotām vietām, ko veido 1000 un vairāk ēkas, gan tādām, kas sastāv no vienas vai divām viensētām. Vēlāk tika konstatēts, ka Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmā ir simtiem ciemu, kuros nav reģistrēta neviena ēka. Šobrīd, izvērtējot ciema kritērijus, ciema statusu šīm teritorijām atceļ.

Latvijā joprojām ir 76 pilsētas, 110 novadi un 497 pagasti. Palielinājies ielu skaits – Valsts adrešu reģistrā šā gada 31. janvārī ir 17 139 ielas (pirms gada – 16 960 ielas). Savukārt ēku un apbūvei paredzētās zemes vienības ir 508 669 (pirms gada – 500 9220).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!