Foto: DELFI

Pēdējo mēnešu laikā iestājušo slimnieku skaits stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) Seksuāli transmisīvo un ādas slimību nodaļā ir tik liels, ka bijis jādomā par papildu gultu ievietošanu, šādi situāciju raksturo nodaļas vadītāja Olga Prokofjeva.

Kā skaidro dermatoloģe, ādas slimību pieaugumu parasti reģistrē rudens un pavasara mēnešos, tomēr šobrīd mediķu pieredze rāda, ka ādas slimībām ir tendence nojaukt šo pieņēmumu, jo oktobrī stacionārā ārstējās 42, novembrī 46 pacienti, bet decembra pirmajās 15 dienās mediķi palīdzību snieguši jau 30 ādas slimību slimniekiem.

Kopumā šogad stacionārā ārstējušies aptuveni 500 pacienti ar dažādām ādas slimībām, un vidēji mēnesī stacionārs uzņem gandrīz 40 saslimušo ar ādas slimībām.

"Esam novērojuši, ka cilvēki stacionārā biežāk ievietoti jau ar ielaistām ādas slimībām, ar neārstētu ādas slimību izraisītām komplikācijām, ar ādas slimību recidīvu uzliesmojumu," stāsta Prokofjeva. Ādas slimību nodaļas vadītāja arī norāda, ka sarunās ar pacientiem atklājies, kādēļ tā noticis. Piemēram, cilvēki dažādu iemeslu dēļ, pamanot niezi un citas pazīmes, kas varētu liecināt par ādas slimībām, uzreiz nav griezušies pie ģimenes ārsta vai dermatologa, bet mēģinājuši ārstēties paši ar dažādiem tautas līdzekļiem.

Arvien biežāk mediķi sastopas ar ādas slimību alerģiskām izpausmēm, kuru avots meklējams sadzīvē - ko ēdam, ko dzeram, ar ko mazgājamies, kādu kosmētiku un sadzīves ķīmiju lietojam - stāsta daktere.

Dermatologi aicina ādas slimību pazīmes, pat vienkāršu niezi, neatstāt bez ievērības. Ārsti vērš uzmanību, ka nieze kā viens no simptomiem var būt arī kāda hepatīta gadījumā, sevišķi C vīrushepatīta gadījumā, tāpēc aicina neaizrauties ar pašārstēšanos, bet vērsties pie speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!