Foto: T.Gaitnieks
Latvijas Mikologu biedrība par "Gada sēni 2015" ir izraudzījusies lielo pergamentsēni (Phlebiopsis gigantea (Fr.) Jülich), portālu "Delfi" informēja biedrībā.

Lai gan šī sēne nav ne ēdama, ne aizsargājama, tomēr tai ir ļoti liela saimnieciskā nozīme. Lielā pergamentsēne aizsargā Latvijas mežus pret citu sēni - trupi izraisošo sakņu piepi (Heterobasidion annosum s.l), norāda biedrībā. 

Mežaudzēs, kur biežāk sastopama lielā pergamentsēne, sakņu piepes infekcija celmos ir daudz mazāka. Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā „Silava" kopš 2006.gada veic pētījumus, lai Somijā ražoto bioloģisko preparātu „Rotstop" aizstātu ar līdzīgas iedarbības, bet no vietējiem pergamentsēnes izolātiem iegūtu preparātu.

Tā kā Latvija ir mežu valsts (meži klāj aptuveni 54% no valsts teritorijas, bet aptuveni puse no mežiem ir privāti) tad, izvēloties šo sargājošo sēni par Gada sēni, mikologi vēlējās rosināt arī privāto mežu īpašniekus savos mežos veikt svaigu celmu apstrādi ar bioloģiskajiem preparātiem, lai ierobežotu sakņu trupes izplatību.

AS „Latvijas valsts meži" katru gadu kopšanas cirtēs 5000 hektāru platībā celmus apsmidzina ar Somijā ražoto bioloģisko preparātu „Rotstop", kura sastāvā ir lielās pergamentsēnes sporas.

Tas būtiski ierobežo sakņu piepes sporu attīstību uz svaigi zāģētu celmu virsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!