Foto: Publicitātes foto
Latvijas Mikologu biedrība par 2012.gada sēni izraudzījusies vēdekļa sārtaini (Rhodotus palmatus), kas ir aizsargājama un Latvijā reti sastopama, pastāstīja Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja un mikoloģe Inita Dāniele.

Vēdekļa sārtaine ir ļoti skaistas krāsas sēne, kas var lepoties ar rozā līdz spilgti sārtu, oranžu krāsu. Latvijā šī sēne aug uz vīksnu un gobu koksnes vēlā rudenī, vēstīja mikoloģe.

Šīs sēnes izmērs visbiežāk ir 5 līdz 10 centimetri, sēne ir ar samērā īsu, izteikti līku un ekscentriski novietotu kātiņu. Cepurītes virsslānis ir gļotains, stipri caurspīdīgs, krunkains.

Dāniele uzsvēra, ka Latvijā vēdekļa sārtaine ir ārkārtīgi reti sastopama, tādēļ ierakstīta Sarkanajā grāmatā un iekļauta Aizsargājamo sugu sarakstā. "Šo sēni katru gadu Latvijā nemaz nevar atrast. Pēc ilgāka laika perioda vēdekļa sārtaine atkal tika atrasta 2011.gada rudenī. Latvijā gandrīz visas šīs sēnes atradnes ir bijušas Gaujas nacionālajā parkā, un tikai viena atradne ir bijusi ārpus šī parka teritorijas," atklāja speciāliste.

Vēdekļa sārtaine ir retas sugas sēne, tādēļ arī citviet pasaulē tā ir reti sastopama. Lai arī sēne nav indīga, tā nav ēdama.

Latvijas Mikologu biedrība par 2011.gada sēni izvirzīja zaļo mušmiri (Amanita phalloides), 2010.gada sēne bija zarainā dižadatene (Hericium clathroides), 2009.gadā - sakņu piepe (Heterobasidion annosum), 2008.gadā - pilsētas atmatene (Agaricus bitorguis), savukārt 2007.gada sēne bija milzu baltmietene (Leucopaxillus giganteus).

Jau ziņots, ka Latvijas Dabas muzejs par 2012.dzīvnieku izvēlējies gludeno čūsku (Coronella austriaca), Latvijas Ornitoloģijas biedrība par 2012.gada putnu izvēlējusies jūras ērgli (Haliaeetus albicilla), Latvijas Entomoloģijas biedrība par 2012.gada kukaini izvēlējusies spožo skudru (Lasius fuliginosus), bet par 2012.gada bezmugurkaulnieku izvēlējusies parasto krūmsūkli (Spongilla lacustris), savukārt Latvijas Botāniķu biedrība par 2012.gada augu izvēlējusies meža vizbuli (Anemone sylvestris).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!