Foto: LETA

Gadu kopš "policistu laupīšanas" Jēkabpilī un Iekšlietu ministrijas vadības solījumiem stingrāk uzraudzīt policistus un sakārtot iekšlietu sistēmu, iedzīvotāji IeM sasniegumu vērtē kritiski – tikai 1% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju pārliecināti, ka gada laikā izdarīts viss nepieciešamais, lai uzlabotu kopējo situāciju iekšlietu struktūrās, liecina "TNS Latvia" aptauja.

Desmitā daļa (11%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka pēdējā gada laikā ir veiktas nepieciešamās izmaiņas, lai uzlabotu kopējo situāciju iekšlietu struktūrā, bet pilnīgi par to ir pārliecināts tikai 1% aptaujāto, savukārt 10% domā, ka nepieciešamās izmaiņas ir drīzāk notikušas.

Savukārt nedaudz vairāk nekā puse (56%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem ir pretējās domās un uzskata, ka nepieciešamās izmaiņas, lai uzlabotu kopējo situāciju iekšlietu struktūrā, nav veiktas. 41% uzskata, ka nepieciešamās izmaiņas iekšlietu struktūras situācijas uzlabošanai drīzāk nav veiktas, bet 15% uzskata, ka nepieciešamās izmaiņas iekšlietu struktūras situācijas uzlabošanai noteikti nav veiktas.

Savukārt trešdaļai (33%) aptaujāto nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Otrdien aprit gads kopš bruņotās laupīšanas Jēkabpilī, kad pieci vīrieši, no kuriem divi bija Tukuma policijas darbinieki un divi - specvienības "Alfa" darbinieki, centās aplaupīt spēļu zāli. Apšaudē, kas izcēlās, viņiem mēģinot aizbēgt, vairāki kārtības sargi, kas laupītājus centās aizturēt, tikai ievainoti, bet viens gāja bojā.

Pēc šīs laupīšanas toreizējā iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) apņēmās sakārtot situāciju policijā, stingrāk uzraudzīt policistu papilddarbus, nepieņemt darbā policijā personas ar apšaubāmu raksturojumu.

Pašlaik, piemēram, ir grozīti likumi, nosakot, ka policistiem, kuri pieļaus disciplinārpārkāpumu alkohola vai narkotiku reibumā, būs jāšķiras no dienesta. IeM skaidroja, ka šīs izmaiņas varētu uzlabot disciplīnu Valsts policijā un atjaunot pēc janvāra nogalē Jēkabpilī notikušās "policistu laupīšanas" aptraipīto policijas godu un iedzīvotāju uzticēšanos likumsargiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!