Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā sākusies bērzu ziedēšana, un bērzu ziedputekšņu koncentrācija gaisā var sasniegt ļoti augstu līmeni, liecina Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centra aerobioloģiskā dienesta sniegtā informācija.

Turpinās kārklu un vītolu ziedēšana, to ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir vidēja. Sākusies arī kļavu un vīksnu ziedēšana, šo koku ziedputekšņu koncentrācijas apjoms svārstās no zema līdz vidējam. Joprojām gaisā sastopami atsevišķi lazdu un alkšņu ziedputekšņi.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams izvairīties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, kas veicina spēcīgu ieelpu, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos.

Vieni no izplatītākajiem alerģiju izraisītājiem Latvijā ir bērzu un graudzāļu ziedputekšņi. Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.

Ziedputekšņu izraisītas alerģijas pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta. Pilsētās dzīvojošie daudz asāk izjūt alerģijas izpausmes, jo dūmu un izplūdes gāžu dēļ ziedputekšņi kļūst īpaši agresīvi. Katrs trešais pilsētnieks cieš no polinozes jeb alerģijas, kuras izraisītājs ir augu ziedputekšņi.

Alerģijas simptomu gadījumā jāvēršas pie alergologa. Lai cīnītos ar alerģijas izpausmēm, jālieto antihistamīnie līdzekļi, kuru lietošanu būtu vēlams uzsākt jau nedēļu pirms tā auga, kas izraisa alerģiskos simptomus, ziedēšanas sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!