Foto: DELFI Aculiecinieks

Tuvāko 12 stundu laikā uz Zemes, visticamāk, sāksies magnētiskā vētra, kas var būt spēcīga, bet izredzes Latvijā redzēt ziemeļblāzmu būs mazas.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegto informāciju agrā pirmdienas rītā pēc Latvijas laika uz Saules notika spēcīgs uzliesmojums, kas bija vērsts pret Zemi. No Saules nākošais daļiņu mākonis, ko pārsvarā veido elektroni un protoni, Zemei tuvojas ar aptuveno ātrumu 2200 kilometru sekundē, tādējādi Zemi tas varētu sasniegt otrdienas pēcpusdienā.

Ja magnētiskā vētra būs spēcīga, polārblāzma var parādīties arī vidējos platuma grādos. Tomēr, pat ja tā notiks, mākoņu dēļ Latvijā ziemeļblāzma, visticamāk, nebūs redzama.

Sinoptiķi prognozē, ka gan otrdienas vakarā, gan naktī uz trešdienu Latvijā saglabāsies pārsvarā apmākušās debesis un daudzviet snigs.

2011.gadā ziemeļblāzma Latvijā bija vērojama vismaz sešas reizes, pēdējo reizi krāšņa ziemeļblāzma valsts lielākajā daļā parādījās naktī uz 25.oktobri.

Spēcīgas magnētiskās vētras var izraisīt telekomunikāciju traucējumus, lielākajam riskam ir pakļauti satelīti, bet cilvēku veselību tās neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!