Foto: LETA

Ebreju īpašumu jautājuma nevirzīšanas dēļ vairākas Tieslietu ministrijas (TM) un nacionālās apvienības iniciatīvas pēdējā laikā saņēma nekonstruktīvu kritiku un tika nepamatoti kavētas, uzskata demisionējušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Kā pauda demisionējušā ministra preses sekretāre Līga Ādamsone, šāda koalīcijas partneru rīcība apgrūtināja Bērziņa darbu un līdz ar to bija apdraudētas arī viņa kā ministra izvirzītās tieslietu nozares prioritātes.

Lūgta konkretizēt iniciatīvas, kurām koalīcijas partneri nedeva "zaļo gaismu", Ādamsone kā piemēru minēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lēmumu neatbalstīt TM sagatavoto budžeta pārdali ministrijai un Ieslodzījuma vietu pārvaldei, kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmumu "izbrāķēt" ministrijas sagatavoto likumu grozījumu paketi reiderisma izskaušanai uzņēmumos.

Bērziņa preses sekretāre apstiprināja, ka ministrs trešdien ticies ar Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvjiem, taču lēmums par demisionēšanu absolūti neesot saistīts ar šo tikšanos. "Tikšanās bija sen plānota un saistīta ar vēlmi tikties frakcijā," sacīja Ādamsone.

"Ministrs ar ebreju kopienas pārstāvjiem apsprieda traģiskās vēstures kopējo izpratni un kopējās vērtības, kas vieno ebrejus un latviešu tautu. Kopienas pārstāvji izteica vēlmi tikties arī ar nacionālās apvienības frakciju," atstāstīja Bērziņa preses sekretāre, piebilstot, ka abas puses beigās vienojās par šādas tikšanās nepieciešamību.

Bērziņš arī esot uzsvēris, ka Latvija nosoda holokaustu, uzskata to par traģēdiju un jūt līdzi ebreju tautai, tādēļ viņš aicinājis ebreju kopienu saprast arī milzīgos latviešu tautas zaudējumus no totalitārajiem režīmiem Otrajā pasaules karā.

Vaicāta, kāpēc jautājums par ebreju īpašumiem aktualizēts tieši pēdējo nedēļu laikā, Ādamsone atbildēja, ka tas jāprasa premjeram. "Bērziņš bija spiests spert šo soli sakarā ar abām Ministru prezidenta rezolūcijām," viņa sacīja.

Saistībā ar ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones plānoto vizīti Latvijā nekādu spiedienu Bērziņš nejūtot, jo komunikācija par šiem jautājumiem vispār neesot bijusi.

Kā ziņots, Bērziņš trešdien paziņoja par atkāpšanos no tieslietu ministra amata, jo viņam un premjeram Valdim Dombrovskim (V) esot pārāk atšķirīgi viedokļi par ebreju īpašumu kompensācijas jautājumu, tomēr tas nenozīmējot, ka no valdības aizies arī visa apvienība VL-TB/LNNK. Šopēcpusdien Dombrovskis Bērziņa demisiju pieņēma.

Aptaujātie politologi gan uzskata, ka Bērziņa demisijas patiesais iemesls nav ebreju īpašumu jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!