Klīniskās slimnīcas "Gaiļezers" mikroķirurģijas nodaļas ārsti kādam vīrietim pirms divām nedēļām veikuši unikālu operāciju - pēc rokas četru pirkstu zaudēšanas to vietā piešuva kāju pirkstus.
Mikroķirurģijas nodaļas ārsts Aivars Tihonovs pastāstīja, ka vīrietis pirms aptuveni diviem mēnešiem darba traumas dēļ zaudēja labās plaukstas četrus pirkstus. "Paejot vairākiem mēnešiem, cilvēks saprata, ka nevar dzīvot bet četriem rokas pirkstiem un vērsās pie mums pēc palīdzības," paskaidroja ārsts.

Viņš pastāstīja, ka operācija, kurā piedalījās aptuveni 10 mediķu, bija ļoti veiksmīga. "Pēc operācijas pacientu visu diennakti uzmanīja vairāki speciālisti, jo baidījāmies, vai nesāksies komplikācijas," atzina Tihonovs. Mediķis arī piebilda, ka komplikācijas nesākās un cietušā atveseļošanās process noritējis veiksmīgi. "Pašlaik pacients no slimnīcas jau ir izrakstīts un turpina rehabilitācijas kursu mājās," sacīja ārsts, piebilstot, ka rehabilitācijas kurss varētu ilgt aptuveni pusgadu.

Viņš arī atzina, ka pacientam turpmāk būs nelieli ierobežojumi - viņš nedrīkstēs nodarboties ar sportu, tomēr citu kustību traucējumu viņam nebūs. "Labāk ir atteikties no sportiskās slodzes, nekā visu mūžu iztikt bez labās rokas funkcionēšanas," pauda savu viedokli ārsts. "Labi, ka arī pacients to saprata," piebilda Tihonovs.

Viņš arī paskaidroja, ka lielai daļai iedzīvotāju, iespējams, būtu nepieciešamas līdzīgas operācijas, tomēr uz tām nepiesakās dārgo izmaksu dēļ. "Operācija maksā pāris tūkstošus latu," pavēstīja mediķis. Konkrētajā gadījumā pacientam par operāciju nebija jāmaksā, jo pirkstus viņš bija zaudējis, pildot darba pienākumus. "Cietušajam operāciju veica par valsts līdzekļiem," atzina Tihonovs.

Līdzīgu operāciju Latvijā mediķi veica aptuveni pirms astoņiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!