Foto: LETA

Sestdien salīdzinājumā ar piektdienu gaisa piesārņojums Latvjā nedaudz mazinājies, taču joprojām jābūt piesardzīgiem cilvēkiem, kuriem ir elpceļu problēmas, sniedzot jaunāko informāciju par gaisa kvalitāti Latvijā, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Sestdien, 3. oktobrī, salīdzinājumā ar dienu iepriekš daļiņu PM10 diennakts vidējā koncentrācija ir nedaudz samazinājusies, joprojām gan augstā līmenī saglabājoties Rīgā un Latvijas dienvidrietumu daļā.

Atbilstoši, Rīgā gaisa kvalitātes indekss ir novērtējams kā ļoti slikts, bet pārējā Latvijas teritorijā – slikts.

LVĢMC atgādina, ka joprojām jābūt piesardzīgiem cilvēkiem, kuriem ir elpceļu problēmas. Eiropas Komisijas rekomendācijas gadījumos, kad novērojams augsts gaisa piesārņojums: jutīgās grupas locekļiem, kā bērniem ar astmu, pieaugušiem ar sirds problēmām jāierobežo pastaigas un lielāka fiziskā slodze ārā. Ikkatram, ja izjūt, ka sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes un pastaigas ārā.

Svētdien un nākamās nedēļās sākumā laika apstākļus noteiks ciklona ziemeļaustrumu mala, vietām, galvenokārt valsts austrumos, pa laikam līs, un joprojām dominēs dienvidrietumu vējš. Tāpēc pastāv varbūtība, ka no dienvidaustrumiem vēl tiks atnesti putekļu/dūmu mākoņi.

Tomēr atmosfēras augstākos slāņos jau dominē dienvidu puses vēji, kas mazina gaisa masu plūsmu pārnesi no austrumiem.

Pēc Eiropas Komisijas "Copernicus" Atmosfēras Monitoringa Servisa prognozēm PM10 piesārņojums Latvijas gaisa telpā 4. oktobrī sagaidāms zemāks, vien austrumu daļā pierobežā koncentrācija nepārsniegs 30 µg/m³ un pārējā Latvijas teritorijā – nepārsniegs 20 µg/m³, bet 5. oktobrī jau visā Latvijā nepārsniegs 20 µg/m³. Pie šādas prognozes gaisa kvalitāte tiek novērtēta kā viduvēja-laba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!