Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki (GS) kopā ar Katastrofu medicīnas centra ārstiem otrdien ar helikopteru MI-17 no Preiļu slimnīcas uz Gaiļezera slimnīcu Rīgā nogādājuši četrus slimniekus.
Pacientiem konstatēti smagi aknu bojājumi, kas, visticamāk, radušies pēc nelegālā alkohola lietošanas.

SIA "Preiļu slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Urtāns informē, ka jau divas reizes slimnīcā bijuši Katastrofu medicīnas centra speciālisti, kuri transportējuši pacientus tālākai ārstēšanai Rīgas ārstniecības iestādēs. Turklāt vēl piecus pacientus paredzēts nogādāt Daugavpils ārstniecības iestādēs.

Urtāns situāciju vērtēja kā ļoti nopietnu. Līdz šodienai slimnīcā nonākuši 22 cilvēki, kuriem konstatēti smagi aknu bojājumi. Mediķi pieļauj iespēju, ka aknu bojājumu cēlonis ir nelegālais alkohols vai "krutka".

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka slimnīcā nonākušie pacienti alkoholu lietojuši pirms kāda laika, un tā graujošais iespaids uz veselību kļuvis jūtams tikai vēlāk.

Aknu bojājumi konstatēti 35 līdz 60 gadus veciem cilvēkiem. Pārsvarā saslimušie ir vīrieši, tikai vienai sievietei konstatēti, iespējams, alkohola radītie aknu bojājumi.

Jau ziņots, ka Preiļu slimnīcas mediķi iepriekš pauduši aizdomas par vairāku Preiļu pilsētas un rajona iedzīvotāju saindēšanos ar nelegālo alkoholu.

Slimnieki ārstniecības iestādē nogādāti no dažādām Preiļu rajona vietām, taču visvairāk no Preiļiem un Rušonas pagasta. Mediķi par to informējuši arī Preiļu rajona policijas pārvaldi, pašvaldības, Pārtikas un veterināro dienestu, Vides veselības centru.

Saistībā ar notiekošo Preiļu rajona policijas pārvalde sākusi kriminālprocesu.

Mediķi atzīst, ka pēdējo gadu laikā šāds pacientu pieplūdums ar aknu bojājumiem nav novērots.

GS preses sekretāre seržante Aļona Ņikitina pastāstīja, ka šogad šī ir 21.reize, kad slimnieki no reģionālajām slimnīcām Rīgā tiek nogādāti ar helikopteru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!