Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai gan pagājusi trešdaļa kalendārās ziemas, gaisa temperatūra Latvijā pagaidām nav bijusi zemāka par -8 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Līdz šim zemākā gaisa temperatūra, kas LVĢMC novērojumu tīklā reģistrēta šajā rudens un ziemas sezonā, ir -7,2 grādi 11.novembra rītā Jelgavas meteoroloģiskajā stacijā un 20.decembra vakarā Daugavpils apkaimē. Savukārt saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem zemākā gaisa temperatūra bija 21.novembra rītā Ludzas apkaimē, kur tika reģistrēti -8,4 grādi.

Zemākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta Rīgas centra novērojumu stacijā, ir tikai -3,1 grāds - šāda temperatūra galvaspilsētas centrā bija 11.novembra un 23.decembra rītā. Savukārt Rīgas lidostas termometrs 11.novembrī ziņoja par 5,7 grādu salu.

Līdz šim biezākā sniega sega bija 7.decembra rītā Vidzemē - deviņi centimetri Priekuļos. Galvaspilsētā sniega līdz šim tikpat kā nav bijis - sniega sega ne reizi nav sasniegusi centimetra biezumu.

Pērn jau novembra beigās Latvijā bija sals līdz 21 grādam, bet zemākā gaisa temperatūra decembrī tika reģistrēta 13.datumā, kad Bauskā termometra stabiņš noslīdēja līdz -22,5 grādiem.

2010.gada decembris bija otrs sniegiem bagātākais decembris novērojumu vēsturē, bet mēneša trešā dekāde kļuva par vissniegotāko decembra nogali vēsturē, sniega segas biezums valsts centrālajā daļā sasniedza 55 centimetrus.

Savukārt šā gada decembrī tika sasniegti vairāki siltuma rekordi, tostarp 26. un 27.decembris bija vissiltākie attiecīgie datumi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, gaisa temperatūra šajās diennaktīs pakāpās deviņus grādus virs normas, un ar +10,4 grādiem tika reģistrēts jauns decembra trešās dekādes siltuma rekords.

Ilgtermiņa prognozes liecina, ka arī janvāris būs vairākus grādus siltāks par normu un gaisa temperatūra bieži vien būs virs nulles, tomēr janvāra otrajā pusē varētu dominēt neliels sals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!