Foto: LETA
Zemākā gaisa temperatūra Otro Lieldienu rītā laikā ap saullēktu reģistrēta sniega klātajos Kurzemes un Zemgales novados, kur sals sasniedza -11 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Saldū, kur termometra stabiņš noslīdēja līdz -10,8 grādiem, pārspēts līdzšinējais 9.aprīļa aukstuma rekords - 8,7 grādu sals 1955.gadā. Minimālās gaisa temperatūras rekords pārspēts arī Jelgavā, kur novērojumu stacijas apkaimē pirmdienas rītā gaiss atdzisa līdz -9,2 grādiem, līdzšinējais rekords bija -8,1 grāds 1929.gadā.

Desmit grādu sals Otrajās Lieldienās reģistrēts arī Mērsragā un Stendē, bet šeit aukstuma rekords nav pārspēts. Augstākā gaisa temperatūra pagājušajā naktī LVĢMC novērojumu tīklā bija Daugavpilī, Rēzeknē, Rīgas centrā un Ventspils ostā, kur gaiss atdzisa līdz -3,1..-3,4 grādiem.

Savukārt uzņēmuma „Latvijas Valsts ceļi” novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra reģistrēta uz Rīgas - Liepājas šosejas pie Anneniekiem un Apšupes, kur termometra stabiņš laikā ap saullēktu noslīdēja attiecīgi līdz -11 un -11,1 grādam. Desmit grādu sals fiksēts ne tikai vietām Kurzemē un Zemgalē, bet arī uz Vidzemes šosejas Amatas novadā. Savukārt augstākā gaisa temperatūra saskaņā ar šiem datiem bijusi Krāslavā un Ludzā, kur, naktī saglabājoties mākoņainam laikam, minimālā gaisa temperatūra bija attiecīgi -2,4 un -2,8 grādi.

Lielāks sals skāra Igauniju, kur gaisa temperatūra vietām pazeminājās līdz pat -15 grādiem.

Pirmdienas rītā debesis virs Latvijas ir pārsvarā skaidras. Nokrišņu nav, pūš lēns vējš, Latgalē - mērens ziemeļu vējš, bet Kurzemē iegriezies mērens dienvidu vējš.

Rīgas centrā, lecot saulei, gaisa temperatūra pazeminājās līdz -3,2 grādiem, citviet pilsētā sals bija lielāks, Rīgas lidostā tika reģistrēti -8 grādi. Jau pēc plkst.9 gaisa temperatūra pakāpās virs nulles. Galvaspilsētā ir skaidrs laiks un pūš lēns dienvidu vējš.

Maksimālā gaisa temperatūra svētdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +0,2 grādiem Ainažos un Rīgas lidostā līdz +5,2 grādiem Daugavpilī.

Lielākais nokrišņu daudzums Lieldienās tika izmērīts Dobelē - diennaktī kopumā 21 milimetrs jeb puse no mēneša normas. Mērsragā uzsnigušā sniega daudzums bija 11 milimetru ūdens ekvivalenta, valsts lielākajā daļā nokrišņu bija krietni mazāk - no viena līdz sešiem milimetriem.

Vēja ātrums brāzmās valsts rietumu pusē un Rīgā sasniedza 13-16 metru sekundē, bet svētdienas rītā Kurzemes piekrastē ziemeļu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 17-20 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!