Foto: LETA

Mēbeļu izgatavošana un uzstādīšana "Gaismas pilī" ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā, preses konferencē par "Gaismas pils" mēbelēm pauda mēbeļu ražotāju, pilnsabiedrības "4MB", pārstāvji Andris Jansons un Aldis Circenis.

Circenis pastāstīja, ka 90% mēbeļu ražošana notikusi Latvijā. Arī dizaina un tehniskie risinājumi tapuši šeit. Circenis norādīja, ka daudzas mēbeles ir komplicētas. Tajās esot izmantoti tādi paņēmieni, kurus ražotāji ikdienā nelieto. Prasības, pie kurām mēbeļu ražotāji centušies turēties, pēc Circeņa teiktā, ir ļoti augstas.

Jansons pauda, ka pilnsabiedrības "4MB" ražotāju projekti parasti ir orientēti uz eksportu, tāpēc ir liels pagodinājums ražot mēbeles nacionālai būvei Latvijā. Viņš norādīja, ka, lai gan bibliotēkas ēkas aprīkošana ar mēbelēm aizkavējās līguma slēgšanas un konkursa norises gaitā, mēbeļu ražotāji pašlaik dara visu iespējamo, lai iekļautos līgumā noteiktajā termiņā - sešos mēnešos.

Ar mēbelēm pilnībā aprīkota koncertu-konferenču zāle "Imanta Ziedoņa zāle", kurā tika pasniegti fonda "Viegli" apbalvojumi "Laiks Ziedonim". Pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izpilddirektores Dzintras Mukānes teiktā, vēl tiek uzstādīta skaņas aparatūra un gaismas. Viņa pastāstīja, ka zāles iekārtošanā piedalījušies arī akustikas speciālisti, lai padarītu šo par zāli ar labāko akustiku Rīgā.

Bibliotēkas ēkas vienā - Daugavas - pusē izkārtota zona apmeklētājiem, pa vidu ir krātuve, un otrā pusē ir telpas darbiniekiem, pastāstīja Mukāne. Viņa norādīja, ka šāds izvietojums paātrinās arī grāmatu izsniegšanas procesu.

"Gaismas pils" mēbeles ir arhitektūras turpinājums gan formu vienkāršībā, gan materiāla izvēlē, pastāstīja bibliotēkas autoruzraugs Mārcis Mežulis. Viņš norādīja, ka dizaina risinājumi un mēbeļu skices tapušas kopā ar visu "Gaismas pils" projektu un ir arhitekta Gunāra Birkerta darbs. Mēbeles un sienas ražotas no bērza koka, savukārt grīda no Kanādas kļavas.

Kultūras ministre Dace Melbārde atzīmēja, ka šis ir lielisks piemērs kultūras spējai pozitīvi ietekmēt ekonomiku. "Gaismas pils" projekts devis darbu Latvijas būvniekiem, kā arī ieguldījumu mēbeļu ražošanas biznesā, norādīja ministre. Viņa pauda gandarījumu, ka bibliotēkas ēkā mēbeļu dizains vērsts uz cilvēku ērtību, kā arī atzīmēja augstos standartus attiecībā uz darbinieku telpām.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija (KM) pērn parakstījusi līgumu par LNB aprīkošanu ar mēbelēm, informācijas zīmēm un interjera elementiem.

KM izsludinātajā iepirkuma konkursā piedalījās trīs pretendenti, no kuriem par izdevīgāko tika atzīts pilnsabiedrības "4MB" piedāvājums. Līguma kopējā summa ir 4 965 140 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Pilnsabiedrības "4MB" sastāvā ietilpst SIA "Coppa LTD", SIA "Kate", SIA "Daiļrade koks", SIA "Pinus E". Par iepirkuma otro daļu - virtuves iekārtu iegādi - lēmums tiks pieņemts vēlāk.

Jau ziņots, ka divi konkursa pretendenti - "Isku Interior Oy" un "Ergolain Projektai" - iesniedza par to sūdzību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Ergolain Projektai" pilnvarotā persona Aigars Kalvišs. Uzņēmēji norādīja uz vairākiem pārkāpumiem, tostarp nodokļu parāda pārbaudes procedūrā, kas nav tikusi ievērota un ir pretrunā ar Publisko iepirkumu likumu.

Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) iesniegumu izskatīšanas komisija secināja, ka, tā kā gan "Isku Interior Oy" iesniegums, gan "Ergolain Projektai" iesniegumi ir atzīstami par nepamatotiem, iesniegumu izskatīšanas komisijai nav pamata pasūtītājam aizliegt slēgt iepirkuma līgumu ar tā noteikto uzvarētāju.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic "Nacionālā būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Ēkas būvdarbi pabeidzami līdz 2014.gada beigām, garantijas saistības un norēķini LNB projekta īstenošanai veicami ne vēlāk kā līdz 2016.gada beigām.

Lai "Gaismas pils" projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, kas paredzēta maija beigās. Nepieciešama arī LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!