Foto: F64

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanai atrasts īpaši kvalitatīvs un efektīvs mazgāšanas šķidrums, kas kavē putekļu un nosēdumu kārtas veidošanos, un LNB ēku varētu tīrīt uz rudens pusi, pastāstīja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Viņš sacīja, ka ar šo līdzekli eksperimenta kārtā ir nomazgātas trīs ēkas fasādes tērauda flīzes Akmeņu ielas pusē.

"Jāteic, ka rezultāts ir ļoti labs, un, nomazgājot ēku pilnībā, tā būs ļoti gaiša, atklājot patieso krāsu," informēja LNB pārstāvis.

Viņš atgādināja, ka pērnā gada beigās tika sākts mazgāt ēkas jumta daļu, taču, sākoties aukstam laikam, darbi bija jāpārtrauc, bet Latvijas prezidentūras laikā mazgāšana drošības un protokolāro iemeslu dēļ nav iespējama. LNB no janvāra līdz jūnija beigām notiek lielākā daļa Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumu.

Zilberts atzina, ka LNB vadība uzskata, ka ēka šogad ir jānomazgā, taču tas atkarīgs no būvuzņēmēja atsaucības.

"Būvniekiem saskaņā ar vienošanos ir jāveic ēkas pirmreizējā mazgāšana. Tiesa, jumta un fasādes sakaršanas saulē dēļ celtni nevar mazgāt vasaras vidū pēc prezidentūras beigām, darbiem vispiemērotākais būtu laiks augusta otrās puses, septembra, oktobra laikā," viņš paskaidroja.

LNB pārstāvis teica, ka vēlāk plānots LNB fasādi mazgāt vienu reizi gadā, taču tas ir atkarīgs arī no vides faktoriem – nokrišņiem, gaisa piesārņojuma, blakus esošā dzelzceļa pārvadāto kravu radītajiem putekļiem. Viņš norādīja, ka katrai mazgāšanas reizei tiks rīkots atsevišķs konkurss, bet finansējuma pozīcija turpmākajām mazgāšanas reizēm būs ierēķināta gada budžetā. Jumta un fasādes uzturēšanas darbus veiks LNB.

Jau vēstīts, ka LNB jaunā ēka jeb Gaismas pils oficiāli tika atklāta pērn 29. augustā, taču 12. jūnijā tika rīkots pirmais bibliotēkas iepazīšanas jeb stāvu atvēršanas pasākums "Kaskādes", bet pilna pakalpojumu klāsta piedāvāšanu lasītājiem LNB sāka 16. septembrī. Gaismas pils ēkas būvniecības izmaksas bija 163,1 miljons eiro. Līgumu valsts ar būvuzņēmējiem - būvnieku pilnsabiedrību "Nacionālā būvkompāniju apvienība"- parakstīja 2008. gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!