Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb "Gaismas pils" būvlaukumā pabeigta rievsienas iegremdēšana, kas uzskatāmi pa perimetru iezīmē aptuveni 9000 kvadrātmetru lielo būvbedri. Novembrī svarīgākie darbi būs gruntsūdens pazemināšana, turpināsies arī pāļu izbūve un iegremdētās rievsienas nostiprināšana,informē "Nacionālo būvkompāniju apvienība".

 

imageFoto galerija

"Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvdarbi notiek pēc grafika. Šonedēļ sāksies gruntsūdens pazemināšana būvbedres pirmajā daļā. Kopumā būvbedrē ierīkos 16 gruntsūdens atsūknēšanas urbumus un būvbedrei ārpusē vairāk nekā 15 urbumus, kuros tiks atpakaļ pārsūknēts ūdens, lai stabilizētu gruntsūdens līmeni tuvējās teritorijās un pasargātu apkārt esošās ēkas no deformācijām. Daļu no būvbedres sūknētā ūdens novadīs arī lietus kanalizācijā. Būvlaukumā pa perimetru ir iedzīta rievsiena, novembrī būvnieki to turpinās nostiprināt ar speciāliem enkuriem. No 501 paredzētā pāļa pašreiz ir ieurbti 50 jeb 10% no kopējā apjoma. Pakāpeniski sāksies pāļu galu apgriešana, lai gatavotos LNB ēkas pamatu betonēšanai", informē "Nacionālās Būvkompāniju apvienības" pārstāvis Valdis Koks.

Kā norāda uzņēmēji, situācija būvlaukumā ir atbilstoša gadalaikam. Visi ārējie apstākļi, arī sezonāla rakstura īpatnības un to ietekme uz būvdarbiem esot ievērtētas, izstrādājot būvdarbu veikšanas projektu. LNB būvlaukumā patlaban ik dienu strādā aptuveni 90 būvnieki, darbojas četras pāļu urbšanas iekārtas, kā arī vismaz 30 kravas automašīnas, vairāki buldozeri, ekskavatori un cita tehnika grunts rakšanai un izvešanai. Ir izveidots un iekārtots būvlaukuma birojs, kurā ikdienā strādā projekta vadītāji un inženieri kā no būvuzņēmēju, tā būvuzraugu, autoruzraugu un pasūtītāja puses, nodrošinot efektīvu būvdarba procesa uzraudzīšanu un virzību. Nolūkā rūpēties par strādnieku drošību, būvlaukumā ierīkots jaudīgs apgaismojums.

"Gaismas pils" būvdarbus veic "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", kuru veido trīs Latvijas būvuzņēmēji – SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts aģentūra "Jaunie "Trīs brāļi"" ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!