Foto: DELFI
Nākamā gada budžetā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb "Gaismas pils" celtniecībai finansējums samazināts par 66 % no līgumā paredzētās summas un atvēlēti tikai 13 miljoni latu - divreiz mazāk, nekā iepriekš tika prognozēts pārrunās, pirmdien vēsta "Dienas Bizness".

Kā norāda laikraksts, piektdien preses konferencē gan tika ziņots, ka "Gaismas pils" celtniecībai samazināti līdzekļi par 5 miljoniem latu no iepriekš plānotā 21 miljona latu - tas būtu 16 miljoni. Taču FM nav skaidrs, kāpēc palikuši 13 miljoni - KM zinot, kur palikuši 3 miljoni latu.

Savukārt LNB ēkas būvnieki šokēti par šādu lēmumu - Nacionālās būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns laikrakstam norādīja, ka vēl paredzēts apspriest apvienības dalībnieku vidū, ko darīt. "Būvēt jau būvēsim, bet kā? Cik ilgi? Kādi zaudējumi?" retoriski vaicāja Saukāns Viņš atzīmēja, ka bibliotēka "nav Pifa suņu būda Nātrinieku pagastā".

Tāpat Saukāns arī nevarēja pateikt, vai būvnieki nāks pretī valstij un piekritīs līguma izmaiņām, vai arī tiesāsies, lai iegūtu to naudas summu, kas paredzēta līgumā, - diez vai vienpusēji grozīt līgumu būs tik vienkārši.

Jau vēstīts, ka sākotnēji "Gaismas pils" būvniecību bija iecerēts pabeigt līdz 2012.gadam, bet patlaban šis termiņš uz nenoteiktu laiku ir pagarināts. Būvniecības kopējās izmaksas pārsniedz 120 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!