Foto: DELFI

Pēc visu 12 liftu pārbaudēm jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā problēmas to darbībā nav konstatētas, taču drošības nolūkos uz turpmāko pārbaužu laiku ir pieņemts lēmums samazināt liftu maksimālās celtspējas slieksni, pastāstīja LNB ēkas ekspluatācijas inženieris Didzis Paegle.

Liftu celtspēja samazināta līdz brīdim, kad inženieri, liftu apkalpotāji un būvnieki būs pārliecināti par to darbības nevainojamību. Patlaban katram liftam pēc saskaņota grafika tiek veikta pilna tehniskā stāvokļa pārbaude atbilstoši ražotāja prasībām dažādos slodzes režīmos.

Paegle norādīja, ka uzreiz pēc starpgadījuma, kad aizvadītajā nedēļā vienā no ēkā esošajiem liftiem iesprūda 22 cilvēki, iestrēgušais lifts tika atvienots un vairs netika izmantots. Incidenta dienā bibliotēkas inženieri un liftu apkalpotāji no uzņēmuma "Schindler" apsekoja visus ēkā esošos liftus.

Patlaban lifta ražotāju pārstāvji kopā ar inženieriem un būvniekiem ir izveidojuši apvienoto ekspertu komisiju, kura dos slēdzienu par pārbaužu rezultātiem un atļauju atkal liftu izmantot pilnā režīmā. Paegle norādīja, ka pašreiz konkrētu pārbaužu noslēguma datumu prognozēt nav iespējams.

Jau ziņots, ka pirmajā LNB atklāšanas pasākumu dienā vienā no ēkas liftiem starp pirmo un otro stāvu bija iesprūduši 22 cilvēki. Iesprūdušos apmeklētājus atbrīvot ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji, kuriem nācies izsist lifta stiklu, jo liftā esošajiem bija sācis trūkt skābekļa.

Iesprūdušo liftu uzstādījusi kompānija "Latvijas lifts-Šindlers". Šī uzņēmuma pārstāvis skaidroja, ka lifts nevarētu būt apstājies pārslodzes dēļ, jo, pārsniedzot kravas nestspēju, nostrādātu signalizācija, kas kustību sākt neļautu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola iepriekš pastāstīja, ka kopumā mediķi pēc incidenta veikuši apskati astoņiem cilvēkiem, kuriem nekādas veselības problēmas netika konstatētas. Neviena persona netika nogādāta slimnīcā un visi liftā iesprūdušie pēc apskates devušies savās ikdienas gaitās.

LNB vairākkārt atvainojusies apmeklētājiem par notikušo starpgadījumu un par sagādātajām neērtībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!