'Gaismas pils' svin spāru svētkus

Delfi

Foto: DELFI
"Gaismas pils – svētvieta nacionālajai pašapziņai", tā ir "nacionāls simbols" – šādus vārdus valsts augstākās amatpersonas otrdien veltīja topošajai Nacionālās bibliotēkas jaunajai ēkai tās sparu svētkos.

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsvēra, ka bibliotēka ir nacionālās pašapziņas apliecinājums: "To pat var dēvēt par svētvietu nacionālajai pašapziņai, par intelekta krātuvi." Valsts prezidents pauda arī pārliecību, ka šis ir tikai pirmais nacionālā mēroga kultūras centrs un novēlēja visiem piedzīvot vēl daudzus citus projektus, informēja prezidenta Preses dienests.

Pirms spāru vainaga uzstādīšanas, uzrunājot ministrus, Nacionālās bibliotēkas vadību, atbalsta grupas pārstāvjus un projektā iesaistītos būvniekus, Zatlers pateicās visiem par to, ka "šodien, neskatoties uz ilgo ceļu, beidzot Gaismas pils svin spāru svētkus". Ar humoru Valsts prezidents atzīmēja, ka šim būvniecības procesa svarīgākajam brīdim ir būtiska nozīme – spāru vainags parāda, cik dāsni ir ēkas saimnieki: "Tāpēc novēlu, lai saimnieki ir dāsni pret Latvijas Nacionālās bibliotēkas lasītājiem un nākamo kultūras celtņu projektiem!"


Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzrunā uzsvēra, ka bibliotēkas būvniecība Latvijai ir aktuāla kopš 1928.gada, un bibliotēkas būvniecība vienmēr balansējusi starp vēlmēm un iespējām. Ēkas pamatakmens tika ielikts 2008. gadā, taču bija nepieciešama drosme, spēja pieņemt lēmumus un apņēmība, lai pēdējos divos gadus smagas ekonomiskās krīzes apstākļos atrastu valsts budžetā iespējas būvniecību turpināt.

"Šodienas svētki apliecina paveikto tikai attiecībā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas būvniecību, taču bibliotēkas ēka ir arī nacionāls simbols veiksmīgai Latvijas nākotnei. Tas apliecina mūsu tautas saimniecisko sīkstumu un nacionālās pašapziņas veidošanos," pauda premjers.

Šobrīd LNB ēkas augstums ir 67,074 metri, un būvniecības procesā panākts būtisks progress. Spāru svētki ir ievērojams notikums, jo pilnībā iezīmēts jaunās ēkas siluets Rīgas panorāmā un būvniecības process virzās tuvāk noslēgumam.

Ministru prezidents arī uzsvēra, ka, pārskatot projekta līdzšinējās izmaksas un būvniecības termiņus, Latvijas valdība 2010.gadā piešķīra papildus 13 miljonus latu, lai turpinātu ēkas būvniecības tempu un to pabeigtu jau 2012.gadā. "Līdz ar to šajos gados papildus nopietniem valsts budžeta izdevumu samazināšanas pasākumiem, esam spējuši nodrošināt ēkas būvniecībai paredzēt vairāk nekā 60 miljonus latu. Tās kopumā sastāda lielākās izmaksas visa projekta realizācijas laikā - šajā laikā tas valsts budžetam nebija vienkārši un viegli sasniedzams mērķis," sacīja Dombrovskis.

Ja viss notiks kā plānots, bibliotēka durvis vērs 2013. gada 1. septembrī. "Gaismas pils" radīšana būs aizņēmusi aptuveni 22 gadus - projekts tika aizsākts jau 1989. gadā. Projekta "Gaismas pils" mājas lapā pirmais ieraksts ir datēts 2005. gada 3. janvārī, kad Kultūras ministrija iesniedza valdībā grozījumus likumā par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbiem ikviens interesents var sekot arī tiešraidē - www.nba.lv www.gaisma.lv un www.gaismaspils.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!