Foto: DELFI
Gaiziņkalna īpašniece Inese Apele kopā ar brāļiem un māsu vēlas Latvijas valstij un tautai dāvināt Latvijas augstāko kalnu, taču saskārusies ar šķēršļiem, vēsta "Latvijas Avīze".

Madonas novada būvvalde liegusi no 44 hektāru plašā īpašuma nodalīt virsotni, jo tā esot pārāk maza. Lai varētu atšķirt no lielā īpašuma dāvināšanai paredzēto kalnu, kas atrodas aizsargājamā dabas teritorijā, tam esot jābūt ne mazākam par 10 hektāru.

"Es gribu valstij kalnu dāvināt. Bet es gribu dāvināt valstij, ne pašvaldībai, lai man būtu pārliecība, ka Gaiziņš nekad – ne tieši, ne netieši – nenonāktu ārvalstnieku īpašumā," laikrakstam pauda Apele. "Mans tēvs aizliedza Gaiziņkalnu pārdot un ieķīlāt. Viņš gribēja, lai kalna galā vienmēr plīvo Latvijas karogs."

Gan viņas, gan citu apkārtnes iedzīvotāju bažas raisa Krievijas miljonāra un "Latvijas balzama" lielākā akcionāra Jurija Šeflera aktivitātes.

Viņa pārstāvētie cilvēki aktīvi uzpērk īpašumus Kaķīša (Viešūra) ezera un Gaiziņkalna apkārtnē. Apelei ar Šefleru saistītas personas piedāvājušas gan pirkt, gan iznomāt Gaiziņu. Par Gaiziņu piedāvāti vairāki miljoni eiro.

Ja Šeflers savā īpašumā iegūtu Gaiziņkalnu, tas arī, visticamāk, tiktu attīstīts kā ziemas tūrisma centrs, vēsta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!