Foto: DELFI
Novembrī Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ģeodēzisti un kartogrāfi veikuši Latvijas augstākās virsotnes Gaiziņkalna augstuma mērīšanu un aprēķināšanu un konstatējuši, ka tas atrodas 311,94 metrus virs jūras līmeņa.

Kā informēja Aizsardzības ministrijā (AM), mērīšana liecina, ka vieta, kur bija atradies pirms pieciem gadiem uzspridzinātais skatu tornis, ir 311,94 metrus virs jūras līmeņa.

Tagadējie virsotnes mērījumi un aprēķini veikti Latvijas augstumu sistēmā, kas atbilst 2000. gadā pieņemtajai Eiropas Vertikālās atskaites sistēmas (EVRS) definīcijai. Par EVRS sākumpunktu noteikts Amsterdamas pālis, kurš tiek atbilstoši uzturēts un ģeodēziski kontrolēts.

Iepriekš Gaiziņkalna augstums - atbilstoši vēl padomju laikos noteiktajai Baltijas augstuma sistēmai (BAS-77) - bija 311,495 metri. BAS-77 sākumpunkts atrodas Kronštatē - uz salas Somu jūras līcī netālu no Sanktpēterburgas.

Augstuma sistēmas maiņu veica AM un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, nodrošinot visus tehniskos sagatavošanās darbus un ņemot vērā likumdošanas izmaiņas.

Baltijas augstākā virsotne joprojām ir 318 metrus virs jūras līmeņa esošais Lielais Munameģis Dienvidigaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!