Foto: LETA
Piektdien, 20. maijā, paredzētajā gājienā "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma" no Brīvības pieminekļa līdz piemineklim Uzvaras parkā plānotais dalībnieku skaits ir 5000, portālam "Delfi" pavēstīja Rīgas domē.

Pašvaldībā norāda, ka šo gājienu pieteikusi fiziska persona, iesniedzot pieteikumu 13. maijā.

Gājiens paredzēts no pulksten 18 līdz pulksten 20.30.

Gājiena organizatori sociālajos tīklos aicina doties kopīgā "miermīlīgā gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Okupācijas piemineklim".

"Mūsu prasība – nekavējoties nojaukt Okupācijas pieminekli! Nebūsim lupatas, aizstāvēsim savas Brīvās Latvijas tiesības pastāvēt bez okupācijas rēgiem. Latvijas mugurkauls nav tikai valdība, Latvijas mugurkauls ir latviešu tauta!" izsakās gājiena organizatori.

Gājiena organizatoru vidū ir mūziķis Ralfs Eilands, iepriekš Daugavpilī notikušā gājiena "Latvija atbalsta Ukrainu" idejas autors Ģirts Kalniņš, kā arī brīvprātīgais, kurš ved uz Ukrainu automašīnas, Reinis Pozņaks.

Eilands trešdien sacīja, ka pagaidām nav zināms precīzs gājiena dalībnieku skaits, bet to būs daudz. Runājot par to, vai pasākuma organizatoriem nav bažu, ka gājiena laikā varētu notikt kaut kādas provokācijas, Eilands atzīmēja, ka šādu bažu nav. Pasākuma rīkotāji esot tikušies ar visām drošības iestādēm, turklāt gājienā klātesoša būšot arī policija.

"Organizējot koncertus Ukrainas brīvībai, esmu pamanījis, ja pūlī ir kāds cilvēks, kurš varbūt grib veikt kādas provokācijas, tad, ieraugot, ka viņš ir stiprā mazākumā, cilvēks nobīstas. Es domāju, ka tā būs arī šoreiz, jo mēs tur būsim ļoti daudzi," sacīja mūziķis.

Jautāts, vai gājiena dalībniekiem izdosies aiziet līdz piemineklim Uzvaras laukumā, ņemot vērā, ka ir aizliegts rīkot publiskus pasākumus, tajā skaitā, sapulces un gājienus tuvāk par 200 metriem no padomu armiju slavinošām vietām, Eilands uzsvēra, ka likums tiks ievērots un 200 metru robeža netiks pārkāpta.

"Mēs būsim miermīlīgi, nebūs nekādas provokācijas no gājiena dalībnieku puses. Būs klātesoša policija. Tā kā viss ir vislabākajā kārtībā. Cerams, ka spīdēs saule un mēs ar smaidu, dziesmām varēsim piedalīties patīkamā pasākumā," sacīja Eilands.

Kā vēstīts, domē iepriekš norādīja, ka gājienu pašvaldībai nav pamata aizliegt. Proti, gājieni pašvaldībai nav jāsaskaņo, jo tie ir atļauti pēc būtības, kas ir savādāk nekā publisku pasākumu gadījumā, kurus pašvaldība var saskaņot vai arī nesaskaņot.

Paralēli 11. maija pievakarē "Ziedot.lv" platformā tika uzsākta ziedojumu vākšana Pārdaugavā, Uzvaras parkā esošā pieminekļa nojaukšanai. Līdz trešdienas pēcpusdienai šim mērķim saziedoti vairāk nekā 250 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!