Foto: Saeimas administrācija

Pagājis 81 gads kopš 1941. gada 14. jūnija deportācijām – Latvijā otrdien ar atceres un piemiņas pasākumiem piemin Padomju Savienības masveida deportācijas, kurās cieta vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Rīgā pulksten 12 pie jaunatklātā Latvijas Okupācijas muzeja un padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla "Vēstures taktīla" pulcēsies Latvijas Politiski represēto apvienība (LPRA).

Atceres pasākumā uzrunu teiks LPRA priekšsēdētājs Ivars Kaļķis, kā arī valsts augstākās amatpersonas.

Pēc pasākuma pulksten 12.35 dalībnieki dosies gājienā pa Kaļķu ielu uz Brīvības pieminekli.

Tāpat 14. jūnijā notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīti koncerti. Rīgas Sv. Jāņa baznīcā būs koncerts "Tur būs tev mūžīgs miers" ar Rīgas kamerkora "Ave Sol", orķestra "Rīga" un solistu - Andas Eglītes un Mārtiņa Zvīguļa - piedalīšanos.

Savukārt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" Lielajā zālē notiks koncerts "Klusuma skaņas", kurā muzicēs jauktais koris "Sonore" un ģitārspēles meistars un komponists Kaspars Zemītis. Pasākumu varēs vērot arī tīmeklī.

1941.gada Komunistiskā genocīda upuru un 2022. gada Ukrainas kara upuru piemiņai domātais koncerts skanēs Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Tajā uzstāsies Lietuvas valsts koris "Vilnius" un Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Savukārt no 14. līdz 17. jūnijam Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" tīmekļvietnē ikviens interesents bez maksas varēs noskatīties latviešu režisora Romualda Pipara dokumentālo filmu "Saules pilsēta", kas pirmizrādi piedzīvoja 1990. gadā.

To veidojis Ilmārs Latkovskis, Oļegs Kotovičs, Kristians Luhaers, Baiba Urbāne un septiņi filmas varoņi ar saviem dzīvesstāstiem, kuru pamatā ir cilvēka iekšējā pasaule rupjas ārējās varas apstākļos.

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumi notiks arī citās Latvijas pašvaldībās.

1987. gada 14. jūnijā cilvēki pirmo reizi pulcējās pie Brīvības pieminekļa, lai godinātu represijās cietušos. Neilgi pēc tam 14. jūnijs Latvijā tika izsludināts par atceres dienu – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!